Bangladesh: Utlovat val kan ställas in

Dhaka, 081119 (IPS) – Enligt planerna ska parlamentsval hållas i Bangladesh den 18 december, efter att landet under nästan två års tid har styrts av en militärstöttad övergångsregering. Men nu är det osäkert om valet kommer att genomföras på utsatt datum.

Detta eftersom partiet BNP, som leds av landets tidigare premiärminister Begum Khaleda Zia, kräver att det rådande undantagstillståndet i landet hävs fullständigt innan valet genomförs.

BNP:s ärkerivaler Awamiförbundet, som leds av Sheikh Hasina Wajed, kräver dock att valet ska genomföras enligt planerna. Politiska bedömare menar att resultatet inte kommer att bli trovärdigt om något av dessa stora partier väljer att bojkotta valet. Bangladesh är ett av världens fattigaste länder och dess 160 miljoner har nu tvingats leva med en övergångsregering i nästan två års tid. Såväl övergångsregeringen som utländska biståndsgivare har understrukit hur viktigt det är att valet nu genomförs, och att alla landets stora partier deltar. I januari 2007 meddelade Awamiförbundet att man tänkte bojkotta det val som då planerades, eftersom partiet menade att övergångsregeringen och valkommissionen var partiska till förmån för BNP.

Nu är rollerna de motsatta, där Begum Khaleda Zia och BNP anklagar den nybildade valkommissionen för att vara för välvilligt inställda till Awamiförbundet. Den politiske analytiker och professorn Ataur Rahman säger till IPS att de båda ledande partierna vill vara säkra på att vinna innan man går till val.

– När ett av partierna känner på sig att man kan komma att förlora, så uppstår det en osäkerhet om de tänker delta, säger Ataur Rahman, som är verksam vid Dhakas universitet.

Han menar dock att det inte finns några andra alternativ än att valet hålls, om landet ska kunna återgå till ett demokratiskt styrelseskick.

– Om valet ställs in så går landet tillbaka till ruta ett. Men samtidigt kan vi inte förvänta oss att allt blir bra efter valet heller – om inte de partierna ändrar sin inställning.

Landets valkommission har redan vid två tillfällen flyttat fram datumet för när partierna ska ha nominerat sina kandidater, men organet har även antytt att själva valet inte kan flyttas fram längre utan måste hållas i december. – Ju längre tiden går, desto större blir osäkerheten. Nu har det gått två år med undantagstillstånd, det är en kvävande situation, säger Shihab Ahmed, som är lärare i Dhaka. Många invånare är precis som Ahmed frustrerade över situationen och lägger skulden på landets två dominerande partier.

Till en början hade övergångsregeringen ett starkt folkligt stöd. Men i takt med stigande priser och fortsatt korruption kräver nu alltfler bangladeshier att den militärstöttade övergångsregeringen ger plats åt en folkvald ny regering. Många ekonomer och företagare oroar sig samtidigt för att en fortsatt politisk instabilitet ytterligare ska skada landets ekonomi, som redan drabbats hårt av den globala finanskrisen.

Övergångsregeringen har utlovat att man kommer att göra allt för att valet ska kunna genomföras fritt och rättvist, och man har hävt delar av undantagstillståndet för att göra det möjligt att genomföra valet.

Farid Ahmed

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *