Fortsatt stora orättvisor trots snabb ekonomisk tillväxt

New Delhi, 081007 (IPS) – Snart kommer Indiens, Brasiliens och Sydafrikas ledare att inleda ett nytt toppmöte inom det så kallade Ibsa-samarbetet. Samhällsvetare från de tre länderna deltog i förra veckan vid ett föreberedande möte i New Delhi där det centrala temat var att en så stor del befolkningarna fortfarande står utanför de ekonomiska framgångar som deras politiska ledare skryter om.

Det två dagar långa mötet handlade om globaliseringens konsekvenser – och det faktum att klyftorna mellan rika och fattiga förblivit så stora. Även om erfarenheterna från de tre olika länderna skiljer sig, så stod det klart att varit svårt att få en rättvis fördelningspolitik att gå hand i hand med den snabba ekonomiska tillväxten.

Enligt de presentationer som gjordes skiljer sig den brasilianska regeringens arbete från de övriga två ländernas. De sociala program som genomförts i landet, däribland familjesatsningen “Bolsa Familia”, har markant minskat den ojämlika inkomstfördelningen i landet. Enligt Marcio Pochmann, ordförande för Institutet för tillämpad ekonomisk forskning, IPEA, minskade skillnaderna mellan dem som tjänade mest och minst i Brasilien med nästan sju procent mellan år 2002 fram till början av 2008. Indiens arbete för ett mer rättvist samhälle handlar i första hand om de kvoter för utbildning och offentliga arbeten som tilldelas personer som befinner sig på botten inom kastsystemet. – Positiv särbehandling har tveklöst hjälp de marginaliserade, sa professorn V.K. Jairath från Hyderabads universitet. Jairath beklagade dock samtidigt att det av politiska skäl inte varit möjligt att införa kvoter också för landets stora minoritetsgrupper, som exempelvis muslimerna i landet. Sociologiprofessorn Surinder Singh Jodhka påpekade samtidigt att de så kallade minoriteterna i vissa utvecklingsländer tillsammans utgör majoriteten. I Indien utgör exempelvis muslimerna, de lågkastiga och stamfolken tillsammans 70 procent av befolkningen.

Sydafrikas representant Grace Khunuo menade att apartheidsystemet fortfarande sätter sina spår i landet.

– Fattigdom, etnicitet och kön är sammankopplat i Sydafrika, sa hon. Det främsta syftet med mötet, som hade organiserats av Indiens utrikesdepartement tillsammans med Indiska rådet för samhällsforskning, ICSSR, var enligt arrangörerna att via Ibsa-samarbetet arbeta för social utveckling.

– Det är nödvändigt att de tre länderna diskuterar hur frågan om social utveckling ska hamna högst på agendan. Globaliseringens effekter påverkar alla tre länderna på ett liknande sätt i form av en växande klyfta mellan rika och fattiga, i form av ungdomsarbetslöshet och genom frågor om hälsovård och utbildning, sa ICSSR:s ordförande, professor Javeed Alam. Vid Ibsa-toppmötet den 15 oktober kommer ländernas ledare att diskutera gemensamma strategier för att bemöta globala utmaningar. Indiens premiärminister Manmohan Singh, Brasiliens president Luiz Inacio Lula da Silva samt Sydafrikas president Kgalema Motlanthe kommer att delta.

Ranjit Devraj

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *