Swaziland: Brist på sociala skyddsnät slår hårt

Mbabane, 080930 (IPS) – Aidsepidemin och andra sjukdomar har skördat många offer och slagit hårt mot de sociala skyddsnäten i Swaziland. Ett av resultaten är att tusentals människor saknar ett ordentligt boende.

Joseph Mathes nya hem är ett rangligt tält, uppställt bredvid hans gamla hydda av halm. Han är 51 år gammal, men är sjuk i tbc och tvingas använda en träkäpp för att kunna gå. Sedan hans hustru avled för tio år sedan har han bott ensam på denna plats i byn Manyovu i östra Swaziland.

Tältet är kanske inte den bästa lösningen på hans boendeproblem. Men det ger i alla fall bättre skydd mot regnet än den gamla halmhyddan.

– Men när vindarna är hårda riskerar tältet att blåsas i väg, och jag tvingas ofta stiga upp för att hålla fast det, berättar Joseph Mathe.

Mathe är bara en av alla de tusentals fattiga i detta land som saknar en riktig bostad. Aidskatastrofen har lett till att de vuxna i många familjer har avlidit medan barn och äldre tvingas överleva på egen hand.

Regimen i landet har meddelat att man planerar att bygga härbärgen för de som har det allra svårast – föräldralösa barn och äldre ensamma människor. Men vissa politiker menar att detta inte behövs. Premiärministern Jim Gama har sagt att alla har släktingar, och att det är dessa släktingars ansvar att ta hand om anhöriga som hamnat i en svår situation. Den före detta utvecklingsministern Muntu Dlamini menar dock att det är hög tid att alla inser att aidsepidemin slagit sönder de tidigare familjstrukturerna.

– Regeringen måste agera och se till att skapa härbärgen för dem som inte har råd att skaffa sig tak över sina huvuden, säger Dlamini. Tält har blivit en mycket vanlig syn över hela regionen Lubombo, som drabbats av en svår torka. Det nationella aidsorganet Nercha delar ut tält till de allra fattigaste med hjälp av den kristna hjälporganisationen Cabrini Ministries. Organisationens ordförande Diane DalleMolle säger att bristen på bostäder gör att det blir ännu svårare för landet att hantera den omfattande aidsepidemin. Swaziland är värst drabbat av hiv och aids i världen. Hela 26 procent av befolkningen i åldersgruppen mellan 15 och 49 år är hivsmittade. – Många lever under mycket svåra förhållanden eftersom deras föräldrar är döda, och de äldre kan inte renovera eller bygga nya hus, medan andra är för fattiga eller sjuka för att ha råd att skaffa ett boende, säger Diane DalleMolle. I samma område som Mathe bor Lomgcibelo Vilakati, som också är sjuk i tbc. Men hennes tält gick sönder i den hårda blåsten och nu har hon tvingats flytta tillbaka till den hydda där hennes man och deras sex barn bor.

– Det var ett hårt slag för mig att förlora tältet eftersom risken är stor att jag kommer att smitta de andra i min familj med tbc i när vi bor tillsammans i hyddan, säger Vilakati. *IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Bilderna säljs separat till ett fast pris på 500 kronor. Om ni vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: ipsnews(a)telia.com och meddela att ni använt den.



Mantoe Phakathi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *