Sydkorea: Ny arbetslag snarare stjälper än hjälper kvinnor

Seoul, 070822 (IPS) – En ny arbetslag som kom till för att deltidsarbetare skulle få fasta heltidstjänster har lett till att tusentals överarbetade, underbetalda kvinnor förlorat sina jobb och gett upphov till stora arbetsplatskonflikter.

Demonstrationer och bråk var det sista man förväntade sig skulle drabba Eland, ett företag som hade rykte om sig att vara “kvinnovänligt”.

Eland har sedan 1980-talet växt från att vara en enskild butik till att bli en detaljhandelskedja i mångmiljardklassen med tusentals anställda, varav majoriteten är kvinnor. I Sydkorea, där arbetstillfällena för kvinnor fortfarande är få, stod Eland ut som ett exempel på hur arbetsplatsetik och deltidslösningar kunde göra det möjligt för kvinnor att ta plats på arbetsmarknaden.

Men i slutet av juli krossades den fridsamma bilden, då ett av Elands största försäljningsställen blev scen för sammandrabbningar mellan kravallpolis och 197 arbetare, mestadels kvinnor, som inledde en två veckor lång arbetsplatsockupation.

– Jag vill bara ha mitt jobb tillbaka, sa en deltidsanställd kvinna som deltog i strejken, men inte ville bli citerad med namn, till IPS.

Den pågående konflikten slår mot Eland på fler sätt än bara ekonomiskt – den fläckar storföretagets hela rykte. På 90-talet kvalade Eland i undersökning på undersökning in som ett av de tio företag som kvinnor uppgav att de helst ville jobba för.

Elandgruppens chef Park Song-Su, en gång respekterad och ansedd som Seouls mest inspirerande affärsman och som generöst gav donationer till välgörande ändamål, har i dag nästan helt försvunnit från offentligheten. Han omgärdas nu snarare av kritik eller tystnad än av lovord.

Men förändringen har inte kommit plötsligt. Sedan slutet av 90-talet har arbetarna på Eland klagat över att deras deltidsjobb varit underbetalda, samt att de haft en för stressig arbetssituation.

– Jag arbetade ofta övertid men tjänade bara en tredjedel av vad mina vänner som arbetade för andra företag fick. Men okej, jag hade i alla fall ett jobb, säger en Elandanställd som vill vara anonym.

Den nya arbetslagen, som trädde i kraft den 1 juli i år, innebär att arbetsgivare måste ge anställda som arbetat deltid i mer än två fasta heltidsanställningar. Lagen har hjälpt vissa, men skadat många fler. Åtskilliga deltidsanställda har förlorat sina jobb, eftersom företagen beslutat att låta dem gå innan de kommit upp i de två anställningsåren och istället ersatt dem med inhyrd personal eller visstidsanställda.

– Den nya lagen antogs utan att man fullt ut övervägde arbetsgivarnas möjligheter att utnyttja den till sin fördel, säger professor Shin Gwang-Young vid Joongang-universitetet.

En undersökning bland 198 företag som den ledande nyhetstidningen Hankyoreh och arbetsförmedlingsportalen JobKorea genomförde den 19 juli visar att 40 procent av företagen planerar att avbryta sina deltidsanställdas arbetskontrakt. Bara 27,2 procent av företagen sa sig vara beredda att uppgradera deltidskontrakten. Enligt offentlig statistik finns det 5,1 miljoner deltidsanställda i Sydkorea. Det betyder att de utgör omkring 60 procent av den totala arbetsstyrkan, och 70 procent av dem är kvinnor. Det är således kvinnorna som fått ta den hårdaste smällen i efterdyningarna av den nya arbetslagen.

I nästan två månader nu har Elands anställda protesterat mot massavskedningar och storskalig outsourcing. Med stöd av fackföreningen KFSU och den fackliga centralorganisationen KCTU har omkring 3 000 arbetare deltagit i demonstrationer i flera delar av landet.

Allmänhetens sympati tycks ligga hos arbetarna. En undersökning genomförd av opinionsinstitutet Hangil i slutet av juli visade att 50 procent av de 700 tillfrågade anser att den pågående konflikten är regeringens fel. 27,2 procent tyckte att Elandledningen bär skulden. Bara 13,1 procent ansåg att arbetarna ställde för höga krav.

Ahn Mi Young

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *