Världshälsodagen: Afrika förlorar medicinsk kompetens till Europa

Bryssel, 060407 (IPS) – Ledande EU-parlamentariker kräver att EU sätter stopp för den medicinska kompetensflykten från Afrika.

– Det finns fler sjuksköterskor från Malawi i Manchester än i Malawi och fler etiopiska läkare i Chicago än i Etiopien, säger Glenys Kinnock, brittisk ledamot i den socialdemokratiska gruppen i Europaparlamentet. Under förra året förlorade Kenya 2 998 utexaminerade sjuksköterskor till andra länder – flest till USA och Storbritannien.

Världshälsoorganisationen WHO har satt sjukvårdare i fokus för årets Världshälsodag, som infaller i dag, fredag. I samband med detta kräver Glenys Kinnock att EU-kommissionen sätter stopp för rekryteringen av sjukvårdspersonal från länder i södra Afrika. Hon efterlyser också globala etiska riktlinjer för rekrytering. Kinnock vill att sjukvårdspersonal på nyckelpositioner ska uppmuntras att stanna i sina hemländer. – Trots den enorma sjukdomsbördan Afrika bär har kontinenten bara 0,6 procent av världens registrerade sjukvårdare, säger hon.

– Västvärldens rekrytering av professionella sjukvårdare och den omfattande spridningen av HIV/Aids förstör de redan bräckliga sjukvårdssystemen i utvecklingsländerna.

Kinnock menar att kunskapsflykten är en avgörande fråga att ta itu med om kvalitativ sjukvård ska vara möjlig att få i Afrika, eftersom länderna där i dag förlorar sina mest kvalificerade och erfarna sjuksköterskor till USA och EU. 75 länder i regionen har färre än två och en halv sjukvårdare per 1 000 invånare. Att höja lönerna i de afrikanska länderna så att de kommer i nivå med den industrialiserade världens är inget alternativ, men mer resurser måste kanaliseras in i sjukvården och ansträngningar måste göras för att decentralisera vården och stödja regional utveckling, enligt Kinnock.

– Om inte den genomsnittliga livslängden kan förlängas kommer de här länderna aldrig att kunna komma i en position där de kan utveckla sina ekonomier och satsa på återuppbyggnad, säger hon. Kunskapsflykten från södra Afrika har under senare år fått konsekvensen att de förlorande länderna nu saknar yrkesutbildad personal att undervisa sina ungdomar. I mars drog EU-kommissionären för rättsliga frågor, Franco Frattini, upp riktlinjer för ett förslag till hur EU ska rekrytera högutbildade yrkesarbetare. Frattini vill att ett särskilt arbets- och uppehållstillstånd ska skapas för forskare, ingenjörer och läkare.

– Jag är bekymrad över kommissionär Frattinis senaste förslag, säger Kinnock. Europarådet behöver visa oss vad de tänker göra för att EU-ländernas invandringsstrategier inte motverkar sina egna syften och stjäl sjukvårdspersonal från världens fattigaste länder.

I EU:s nya budget ses hälsa och utbildning som en del av mänsklig och social utveckling. I den ingår också en budget för jämställdhetsfrågor, kultur, sysselsättning, barn och ungdomar.

Enligt liggande budgetförslag ska sex procent av EU:s utvecklingspengar öronmärkas för hälsa och utbildning. Kinnock planerar att lägga ett nytt förslag till Europaparlamentet om att höja andelen under de kommande sju åren upp till minst 20 procent. – EU-parlamentet kan inte samtidigt ha för avsikt att avskaffa fattigdomen och vägra att medge att åtminstone 20 procent av utvecklingsbudgeten går till grundläggande sjukvård och utbildning. Millenniemålen för utveckling kommer aldrig att uppnås om inte frågan om hälsa prioriteras. Vi vill ha ett djärvt beslut av EU på Världshälsodagen, som på allvar visar unionens avsikt att angripa de förödande sjukdomar som fortsätter att hota att förstöra Afrika, säger Kinnock.

Stefania Bianchi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *