EU-länderna snyggar till biståndssiffror

Bryssel, 060405 (IPS) – Inför EU:s viktiga biståndssamtal i nästa vecka anklagar flera ledande biståndsorganisationer EU-länderna för att tricksa med siffrorna för att få sitt bistånd att verka mer omfattande än det är.

Organisationer som ActionAid, Oxfam, Eurostep och Eurodad hävdar att 12,5 miljarder euro – nästan en tredjedel av EU:s bistånd 2005 – gick till skuldavskrivningar, att ta emot flyktingar i Europa och att utbilda utländska studenter på europeiska universitet, istället för till insatser mot fattigdomen. – En del europeiska länder blåser upp sina biståndssiffror genom att ta med saker som inte innebär några nya pengar till fattiga länder, säger Hetty Kovach från det europeiska nätverket för skuld och utveckling, Eurodad. – Vi uppmanar de regeringarna att städa upp biståndsrapporteringen och att nå sina mål genom verkliga nya pengar. Vad utvecklingsländerna behöver är mer biståndspengar för att rädda liv, inte att biståndsgivarna försöker rädda ansiktet.

Koalitionen av europeiska organisationer, som representerar hundratals organisationer i hela Europa, menar att viktiga EU-länder som Storbritannien, Frankrike och Tyskland har fyllt sina biståndssiffror med luft. Andra regeringar, exempelvis Österrikes, har inte ökat sitt bistånd, medan en del länder, exempelvis Italien, helt enkelt inte når upp till målen.

Anklagelserna kom inför OECD-DAC:s möte i Paris i veckan. OECD-DAC är den del av den ekonomiska samarbetsorganisation OECD som arbetar med biståndsfrågor. EU:s utrikes- och biståndsministrar ska sedan se över unionens biståndsmål när de träffas i Bryssel den 10 april.

Förra året lovade de europeiska regeringarna att nå upp till FN:s mål om att 0,7 procent av bruttonationalinkomsten, BNI, skulle gå till att bekämpa fattigdomen senast år 2015. Om man uppfyller det löftet kommer Europa att ge minst 31,5 miljarder mer i bistånd från år 2010. Nya officiella siffror från EU-kommissionen visar att medlemsländerna ligger bra till för att nå målet. Men biståndsorganisationerna som står bakom Eurodad varnar för att det inte finns något utrymme för att slå sig till ro. De menar att Frankrike, Tyskland och Storbritannien tycks ha mest ickebistånd i biståndssiffrorna. De tre länderna räknar i sitt bistånd in 3,5, 3,0 respektive 2,3 miljarder euro som går till skuldavskrivningar, flyktingmottagande och utbildning åt utländska studenter.

“Utgifter för flyktingar och utländska studenter är viktiga, men det är inte sådant som allmänheten förväntar sig ska beskrivas som bistånd. Dessa utgifter ger i stort sett inga nya resurser till utvecklingsländerna”, skriver Eurodad.

Stefania Bianchi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *