Indonesien: Oro över att terrordåd kan leda till förnyad politisering av armén

Jakarta, 051019 (IPS) – Det förnyade “kriget mot terrorismen” i Indonesien – efter de senaste bombdåden på Bali – kan leda till att landets militär återigen politiseras. Det varnar analytiker för.

President Susilo Bambang Yudhoyono har begärt större aktivitet från landets militär, TNI, i kampen mot terrorismen. Men det finns en oro i landet för att det ska leda till fler övergrepp och att den reformprocess som inleddes efter Suhartos fall 1998 nu ska avstanna.

– Vi kämpar fortfarande för att avpolitisera TNI i detta land, och detta beslut kommer att leda till att de återgår till den politiska arenan, säger Salim Said, samhällsvetare vid forskningsinstitutet LIPI.

Det senaste terrorattentatet på Bali i den 1 oktober, då minst 23 människor dödades och 140 skadades, var det senaste i en lång rad attentat som har kopplats till den militanta islamistiska rörelsen Jemaah Islamiyah.

Uppgiften att bekämpa terrorismen har fallit på säkerhetspolisen BNI och den vanliga polisen, vilka saknar såväl resurser som expertkunskaper. Dussintals medlemmar av Jemaah Islamiyah har visserligen gripits, men polisen kritiseras för att den inte har kunnat förhindra nya attentat, samt för att den inte har gripit de som misstänks ha planerat bombdåden. Detta misslyckande fick Yudhoyono att be militären ta sig an terroristerna, trots att TNI anklagas för omfattande människorättsbrott i landet. Uppmaningen från presidenten togs emot med entusiasm av militärchefen general Endriartono Sutarto, som meddelade att han skulle genomföra de nödvändiga åtgärderna för att spåra upp terroristerna.

– Regeringen har gett oss en klar order om att delta i kriget mot terrorn, sa han efter Yudhoyonos uttalande. Militärchefen säger att man kommer att återuppta “territorial-funktionen”. Det innebär att soldater placeras ut överallt i landet, ner till minsta by. Denna metod användes av den förre diktatorn Suharto som ett effektivt sätt att övervaka befolkningen. Under Suhartos 33 år vid makten ledde denna metod till omfattande maktövergrepp och brott mot de mänskliga rättigheterna. Den ledde även till att generaler kom i nära kontakt med politiker och affärsmän, vilket banade väg för en sammanblandning och hemliga samförstånd i hela samhället. Efter Suhartos fall inskränktes arméns arbetsmetoder, sedan reformrörelsen i landet tvingat fram förändringar och en minskning av militärens politiska makt i landet. General Endriartono Sutarto säger att återupprättandet av “territorial-funktionen” inte kommer att missbrukas. Men många analytiker säger att dess återkomst ger dem rysningar. – Folket har inte glömt de övergrepp som genomfördes av TNI under den förra regimen. De är fortfarande traumatiserade och regeringen måste vara ytterst försiktig när det gäller att involvera generalerna i kampen mot terrorn, säger Hilman Latief vid Yogyakarta Muhammadiyah-universitetet. Enligt president Yudhoyono kan militären kallas in i enlighet med en lag som stiftades i september förra året. Men det är en tolkning av lagen som vissa analytiker vänder sig mot.

Säkerhetsexperten J. Kristiadi säger till tidningen Jakarta Post att beslutet bryter mot lagen, och tillägger att militären bara får engagera sig mot terrorism om polisen begär detta.

Fabio Scarpello

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *