Sydkorea: Protesterna mot Irak-politiken tilltar

Seoul, 040624 (IPS) – Sydkoreas regering meddelar att avrättningen av den kidnappade sydkoreanen Kim Sun-Il i Irak inte kommer att påverka beslutet att skicka 3 000 soldater till landet. Frågan är dock om regeringen kommer att kunna stå emot de tilltagande protesterna i landet.

En videoupptagning visade på söndagen bilder av den kidnappade sydkoreanen Kim Sun-Il. På filminspelningen, som visades på den arabiska tevestationen al-Jazira, vädjade 33-åringen för sitt liv. På tisdagen kom beskedet att Kim hade avrättats.

Kim kidnappades den 17 juni i den irakiska staden Fallujah. Den militanta grupp som kidnappat Kim hotade att halshugga honom om inte regeringen i Seoul innan tisdagen drog tillbaka sitt beslut att skicka trupper till Irak. När fristen gått ut verkställde man hotet.

Sydkoreas president var dock obeveklig i sina kommentarer och sa att beslutet om att skicka trupper står fast. Det gäller 3 000 soldater som ska skickas till Arbil-området i Irak i början av augusti.

På måndagen samlades koreaner på gatorna i landets huvudstad och krävde att beslutet dras tillbaka, och att Kim skulle friges. Under veckan väntas fler protester.

En koalition som består av 365 organisationer har meddelat att man kommer att anordna massprotester under kommande helg i centrala Seoul för att tvinga regeringen att ändra sitt beslut. – Vi är chockade över regeringens vettlösa respons på hotet. I ett läge där vi borde ha övervägt varje ord för att hålla Kim vid liv, bidrog regeringen till att utsätta honom för en än större risk, säger Chung Dae-Yon som arbetar för en av grupperna inom koalitionen. Kärnfrågan gäller landets förhållande till USA. Regeringen i Seoul vill stärka banden till USA för att vinna ökat stöd för en fredlig uppgörelse om grannlandet Nordkoreas kärnvapenprogram.

Men många sydkoreaner anser att landet har förvandlats till en måltavla på grund av regeringens stöd till USA:s politik. ”Vi, det sydkoreanska folket, står vid dörren mot helvetet – en dörr som öppnats av den amerikanska administrationen under president George Bush” skriver koalitionen i ett uttalande. När landet skickat de 3 000 soldaterna till Irak kommer man att vara den största koalitionspartnern i Irak, efter USA och Storbritannien.

Landets politiker är samtidigt splittrade i frågan om truppförstärkningarna. Sammanlagt 32 parlamentariker, varav 18 tillhör det styrande partiet Uri, har undertecknat en begäran om att trupperna inte ska sändas till Irak.

– Sydkorea är det enda landet i världen som vill skicka så stora trupper till ett krig som allmänt anses sakna legitimitet, säger Kim Won-Woong från Uri-partiet.

Ahn Mi Young

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *