Slovakiens säkerhetstjänst buggade ledande dagstidning

Bratislava, 030721 (IPS) – Den slovakiska säkerhetstjänsten har utsatts får hård kritik efter avslöjandet om att man illegalt avlyssnat telefonerna på en av landets största dagstidningar.

Nyligen avslöjade en militär utredning att den slovakiska säkerhetstjänsten SIS under flera månader förra året avlyssnade telefonerna på dagstidningen SME.

Bland landets medier har avslöjandet skapat oro.

– Det pratas mycket om att andra medier, politiker och företag avlyssnas i Slovakien, säger SME:s chefredaktör Martin Simecka.

– Jag är orolig för att allt står mycket värre till än vi tror, och att denna affär bara är toppen av ett isberg.

Orsaken till att SIS avlyssnade tidningens redaktion kan enligt Simecka vara att SME skrivit ett flertal artiklar som varit kritiska mot landets säkerhetstjänst.

Den militära utredningen påbörjades förra året efter att inspelningar av en intervju med Pavol Rusko, ledare för partiet Nya medborgaralliansen, dök upp bland allmänheten. Rusko hade intervjuats av en journalist på SME.

I samband med utredningen framkom det att SME hade utsatts för olaglig telefonavlyssning.

Utredarna misstänker åtta SIS-agenter för att ligga bakom avlyssningen, men saknar tillräckligt med bevis för att kunna väcka åtal. De åtta agenterna har suspenderats från sina arbeten och SIS har startat en intern utredning.

Det är oklart om agenterna agerade på egen hand eller om de arbetade på order från säkerhetstjänsten.

Många av landets medier ställer nu krav på att en helt oberoende utredning tillsätts.

Internationella pressinstitutet, IPI, som har medlemmar i runt 115 länder, har skrivit till landets president Rudolf Schuster och premiärminister Mikulas Dzurinda och fördömt avlyssningen.

“Detta undergräver journalisternas rätt att skydda sina informationskällor och undergräver allvarligt rätten att fritt publicera information”, står det bland annat i brevet.

Enligt Petr Sabata, chefredaktör för dagstidningen Pravda kan affären påverka människors vilja att tala med pressen.

– Många vänder sig till medierna med sina problem. Nu när man ser att medierna kanske buggas kan det leda till en förtroendeförlust, och människor kanske slutar prata med pressen.

Men avslöjandet är också känsligt med tanke på att Slovakien kommer att bli medlemmar i Nato nästa år.

Natorepresentanter säger att man följer utvecklingen av affären noggrant.

För bara några månader sedan uttryckte försvarsorganisationen oro över SIS arbetsmetoder, efter att en artikel om säkerhetstjänsten publicerats i den brittiska tidningen Jane's Intelligence Digest.

I artikeln hävdades att säkerhetstjänsten varit involverad i illegal vapenförsäljning och haft kopplingar till den forna kommunistregimen.

Artikeln reste också frågor kring säkerhetstjänstens relation till Moskva.

Ed Holt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *