Irak: Brittiska företag vill ha större bit av rekonstruktionskakan

London, 030407 (IPS) – Brittiska företagsledare kommer att hålla ett möte med representanter för regeringen i den här veckan. De vill ha en större andel av kontrakten för återuppbyggnaden av Irak.

– Chefer från British Consultants and Construction Bureau (BCCB) kommer att träffa representanter för Trade Partners UK, säger en representant för handelsdepartementet. Trade Partners UK är en avdelning inom handelsdepartementet.

Företagsledare från flera av de 300 företag som är medlemmar i BCCB har redan tidigare uttryckt sin oro över vad som kommer att hända med kontrakten för återuppbyggnaden.

“Näringslivsrepresentanterna uppmanade regeringen att göra upp planer för hur brittiska företag ska delta i återuppbyggnaden av Irak”, skriver BCCB i ett uttalande. “Vi har tydligt uttryckt vår oro – att vi inte vill se en repris av det som hände efter befrielsen av Kuwait i början av nittiotalet, då USA fick majoriteten av kontrakten”, skriver BCCB.

75 brittiska företag har sagt till BCCB att de vill delta i återuppbyggnaden. Och varje dag lämnar brittiska företag in nya offerter på projekt i Irak.

USA:s biståndsorgan USAid har meddelat att man har budgeterat 900 miljoner dollar för återuppbyggnadens första fas, och biståndsorganet har gett flera kontrakt till amerikanska företag. Men britterna vill också ha en del av pengarna.

– Vi menar att med tanke på Storbritanniens orubbliga lojalitet gentemot USA så finns det starka skäl för den amerikanska regeringen att låta brittiska företag vara med och konkurrera om kontrakten, säger en taleskvinna för BCCB.

Återuppbyggnaden av Irak beräknas kosta 180 miljarder dollar under 10 år.

Sanjay Suri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *