Kylan kräver liv i Indien

New Delhi, 030109 (IPS) – I onsdags hade kylan i nordvästra Indien krävt 266 liv. Meteorologerna spår att det hårda vädret kommer att hålla i sig i minst två dar till med fler dödsfall som följd, rapporterar nyhetsbyrån QNA.

En av de värst drabbade regionerna är delstaten Uttar Pradesh där 120 människor uppges ha dött på grund av kylan. Andra drabbade delstater är Bihar, Punjab, Haryana och Himachal Pradesh, enligt United News of India. I huvudstaden New Delhi rapporteras två människor har dött på grund av den för regionen ovanligt låga temperaturen.

Merparten av offren är hemlösa människor som inte har frusit ihjäl men som blivit så svaga och utmattade av kölden att de avlidit.

I Delhi är merparten av de hemlösa fattiga arbetare från andra delar av landet som söker tillfälliga jobb i huvudstaden och rickshaw-chafförer som sover i sina öppna fordon. I miljonstaden finns 12 härbärgen med plats för 2 500 människor men att sova där kostar sex till tio rupees (1-2 kronor) vilket de allra fattigaste inte har råd med.

Det ovanligt kalla vädret har lett till att skolorna har stängt på flera håll i landet. I Uttar Pradesh och i Bihar väntas skolorna inte öppna förrän i slutet av januari.

På grund av kyla och ihållande dimma har tåg- och flygtrafik ställts in och drabbats av förseningar på flera håll i landet.

Abraham Lama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *