Afghanistan: Karzai begär stöd i kampen mot narkotikaodlingarna

Kabul, 021018 (IPS) – (IPS/QNA) Afghanistans president Hamid Karzai vädjade på torsdagen till det internationella samfundet om snabb hjälp i kampen mot narkotikaproduktionen i landet.

– Om vi ska kunna övertala odlarna att inte plantera opium måste vi kunna visa dem alternativ, sa Karzai och tillade att planteringssäsongen snart är här.

Karzai sa även att det måste finnas konkreta exempel på att myndigheterna kan erbjuda andra sätt för bönderna att leva sina liv.

– Om vi inte vinner över narkotikan kommer vi aldrig att kunna uppnå välfärd och stabilitet.

Karzai varnade samtidigt för att om narkotikaproduktionen fortsätter kommer centralregeringens kontroll att försvagas och den politiska instabiliteten i landet att öka.

– Efter två decennier av svåra umbäranden förtjänar det afghanska fred, stabilitet och möjligheter att återbygga sitt sargade land. Men narkotikaproblematiken är ett hot mot den förhoppningen, sa Karzai.

Redan i slutet av förra året varnade FN:s antinarkotikaorgan UNDCP för att Afghanistan kunde vara på väg att återta sin plats som en av världens främsta opiumproducenter.

Abraham Lama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *