Slovakien: Inga kvinnor i nya regeringen

Bratislava, 021017 (IPS) – För första gången någonsin har Slovakien idag en regering med bara manliga ministrar. Nu kräver kvinnliga slovakiska politiker och aktivister att det i framtiden ska bli olagligt att bilda en regering med bara män.

Före detta kvinnliga ministrar, parlamentsledamöter och kvinnorättsgrupper är mycket besvikna över att det inte finns en enda kvinna med i den nya slovakiska regeringen. Även landets nya parlament har mycket få kvinnliga medlemmar, om man jämför med andra europeiska länder. Det är ett steg i fel riktning och det kan medföra bakslag för utvecklingen mot jämställdhet, anser de.

– Jämställdhetsfrågor har inte fått stor uppmärksamhet hittills och nu är det möjligt att de blir ändå mer marginaliserade, säger akademikern och analytikern Magdalena Piscova.

– Det är inte bra att det inte finns några kvinnor i regeringen. Det är mindre troligt att manliga ministrar satsar på jämställdhetsfrågor, säger Zuzana Martinakova, vice-talman i det nya parlamentet.

Martinakova och andra kvinnliga politiker kräver nu nya lagar som ska se till att kvinnor får en större roll inom politiken. Kvotering är ett sätt.

Den före detta slovakiska ministern för europeisk integration Maria Kadlecikova säger att hon vill se kvinnor högre upp på partiernas valsedlar.

– Efter detta valet anser jag att vi bör inför kvotering, säger hon.

Bara 22 av de 150 ledamöterna i det nya parlamentet, cirka 14 procent, är kvinnor. Det är betydligt färre än i de flesta andra europeiska länder. I Sverige är 43 procent av riksdagsledamöterna kvinnor, i Norge 38 procent och i EU-parlamentet 30 procent.

Förslaget att införa kvotering får stöd av ledande europeiska politiker.

Ed Holt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *