Jemen: Terrorattack orsakar miljökatastrof

Jemen, 021016 (IPS) – Omkring 50 000 fat olja har läckt ut från den franska oljetankern Limburg som för snart två veckor sedan exploderade utanför Jemens kust. Oljan skadar den marina miljön och innebär en katastrof för de lokala fiskarna. Explosionen var ett planerat attentat men det är ännu oklart vem som ligger bakom terrordådet. En person dog vid explosionen.

250 lokala fiskare har hittills tvingats sluta fiska i området. De rapporterar om stora oljefläckar som är 10 mm tjocka. Oljan har också börjat sjunka mot botten och skadar korallrev, ostron och räkor som är mycket viktiga för fiskarna försörjning.

Fiskaren Saeed Ba-Omair säger att han inte vet hur han ska kunna försörja sina nio barn.

– De kom hit och förstörde våra liv, säger han.

Över 1500 familjer i området lever av fiske. Just nu sprider sig oljan i området och antalet människor som påverkas av utsläppet väntas stiga till tuentals.

– Om utsläppen når kusten vid Mukalla kan antalet familjer som förlorar sin inkomst stiga till 10 000, säger Jemens miljöminister Abdul Malik Al- Iryani.

– De ekonomiska konsekvenserna av explosionen har redan börjat märkas i och med att internationella försäkringsbolag har höjt premierna på tankers som ska till Jemen, redan innan orsaken till explosionen är utredd, säger ministern med ansvar för transport, Saeed Yafai.

Miljöexperter varnar för att råoljan innehåller giftiga ämnen som kan orsaka fiskdöd under en längre period.

FN- representanten Rima Khalaf Hunaidi har sagt att FN:s utveckligtprogram UNDP är redo att hjälpa Jemen med den spirande miljökatastrofen, men utan att ge detaljer om hur och när den hjälpen kommer.

Enligt jemenitiska statstjänstemän har USA och Frankrike skickat antiterroristexperter till regionen för att utreda attentatet – men de har inte erbjudit något hjälp med att klara av skadorna på miljön.

(021016)

IPS Correspondents

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *