Val i Slovakien: Alla talar om EU

Bratislava, 020912 (IPS) – Inför det förestående valet i Slovakien satsar alla landets viktigaste partier på att framhäva behovet av medlemskap i EU och Nato. Nästan inga andra frågor diskuteras i valrörelsen.

20 procent av befolkningen går arbetslös. Behovet av reformer inom hälsovården och skolväsendet är skriande. Näringslivet har stagnerat. Men i den pågående valrörelsen i Slovakien satsar alla partier på att utlova medlemskap i EU och Nato. – Folket ser integrationen som sättet att få ett bättre liv. De hoppas att det ska lösa alla deras problem, säger Miroslav Kusy, som är professor i statsvetenskap vid Comenius-universitetet i Bratislava.

Populära politiker som Robert Fico, ledare för partiet Smer, och Pavol Rusko, från ANO-partiet, menar att ett medlemskap i EU och Nato skulle leda till en förbättrad ekonomi, lägre arbetslöshet och utrota korruptionen.

Även den nuvarande koalitionen bestående av premiärminister Mikulas Dzurindas Slovakiska demokratiska kristna union SDKU, och Kristdemokraterna, KDH, och koalitionspartiet SMK kräver ett fortsatt närmande till Väst. SDKU säger i en valslogan: “Låt oss avsluta det vi startade. Steget till Nato och EU är kort. Tillsammans med oss tar du det”.

Till och med den tidigare isolationistiska Rörelsen för ett demokratisk Slovakien, HZDS, går till val med löften om medlemskap i EU och Nato. Många analytiker menar att ett medlemskap i båda organisationerna är mycket viktiga för att detta land med sina fem miljoner invånare ska bli starkt såväl ekonomiskt som politiskt.

Valet, som hålls den 20 och 21 september, föregår det Natomöte i Prag i november där alliansen förväntas erbjuda Slovakien medlemskap. Och vid EU-toppmötet i december kommer eventuellt tio nya medlemsstater att bjudas in, däribland Slovakien.

Men en del analytiker menar att befolkningen inte informeras om vad medlemskapen kommer att kosta. Istället, menar man, slåss politikerna om de 70 procent av väljarna som enligt opinionsundersökningar är för ett EU-medlemskap och de 60 procent som är positiva till ett medlemskap i Nato.

– Politikerna kan inte strunta i så stora delar av befolkningen. Det viktigaste motivet till att integrationsfrågorna är toppfrågor är att man vill vara väljarkåren till lags, säger Alexander Duleba från Utrikespolitiska förbundet, SFPA. – I en undersökning vi nyligen genomförde visade det sig att väldigt få partier diskuterar det ansvar som medlemskapen innebär. I en studie från den Slovakiska vetenskapsakademin framgår att de ekonomiska effekterna med ett medlemskap i EU på kort sikt skulle innebära högre prisnivåer och ökad arbetslöshet. Vissa varor skulle bli upp till 20 procent dyrare, enligt undersökningen som gjordes på uppdrag av regeringen.

Ed Holt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *