Slovakien: Intensivare kamp mot våld i hemmet

Bratislava, 020508 (IPS) – En förnyad lagstiftning mot våld i hemmet förväntas under veckan antas av det slovakiska parlamentet. Men kvinnorättsaktivister menar att om lagarna ska bli verkligt effektiva krävs också en mer öppen debatt om våldet.

– Ännu viktigare än lagstiftningen är att frågan börjar diskuteras öppet, säger Andrea Krajniakova, taleskvinna för justitiedepartementet. Regeringen godkände den nya lagstiftningen mot våld i hemmet i mitten av april. Den nya lagen är skapad i samarbete mellan en rad ickestatliga organisationer och justitiedepartementet. Förändringarna ses av kvinnorättsgrupper som ett steg framåt och lagen kommer troligtvis snart att godkännas av parlamentet.

Lagstiftningen, som bygger på en liknande modell som den som gäller i Österrike, innebär för Slovakien att man närmar sig de lagar som gäller i EU:s medlemsstater.

Men samtidigt menar många av de som arbetar med våld i hemmet att samhället ännu inte är medvetet om problemen, eller ens tycker att det finns ett problem.

– Även om fler kvinnor numera pratar om frågan är det inte många som är villiga att lyssna, säger Jana Juranova från kvinnoorganisationen Aspekt. Enligt officiella uppgifter begicks år 2000 närmare 5 000 våldsbrott mot kvinnor i landet.

Men den verkliga siffran kan vara mycket högre eftersom brottsoffren vanligtvis är rädda för att anmäla av rädsla för att de som misshandlat dem ska hämnas.

– Nyligen genomförde vi en informationskampanj. Och när vi började med den chockades vi av hur många det är som inte känner till omfattningen av våld i hemmen, säger Juranova. Men enligt Katarina Farkasova, chef för organisationen Slovakiska kvinnoalliansen, menar att nyligen genomförda kampanjer i medierna lett till att medvetenheten i landet ökat. Men samtidigt anser hon att det fortfarande återstår mycket att göra.

– Vår slutmål är att frågan görs till en del av grundskoleutbildningen. Alla måste få klart för sig att våld i hemmet inte är accepterat i någon form, säger hon.

I stora delar av Slovakien ses inte våld i hemmet som något problem, menar sociologen Michal Vasecka. Drygt hälften av landets befolkning lever på landsbygden där man ofta fortfarande anser att det är normalt för en man att misshandla sin hustru, enligt Vasecka.

Men under senare år har allt fler organisationer arbetat för en ökad diskussion om våldet, och de menar att vissa framsteg har gjorts.

Kvinnohus har öppnats, telefonlinjer för misshandlade kvinnor står öppna dygnet runt och informationskampanjer förs genom medierna. Organisationerna har även börjat anordna kurser för poliser om hur man ska hantera våld i hemmet.

Ed Holt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *