Jamaica: Förväntat klent resultat av prissänkning på bromsmedicin

Kingston, 020226 (IPS) – De flesta aidssjuka jamaicaner har inte råd att köpa bromsmedicin, hävdar aktivister i landet. Detta trots att flera läkemedelsföretag sänkt priset på medicinerna med upp till 90 procent.

I onsdags meddelade Jamaicas hälsominister, John Junor, att fyra läkemedelsföretag beslutat sänka priset på bromsmedicin med mellan 56 och 90 procent.

Enligt myndighetsföreträdare kommer hundratals liv att räddas och enligt aktuella bedömningar behöver 20 procent av de 20 000 jamaicaner som är hiv-smittade bromsmedicin. De flesta som dör i aids i landet gör det för att de inte har råd att köpa medicin.

-Prisreduktionerna ger nya möjligheter för smittade människor, säger Ian McKnight på Jamaica AIDS Support. Han tillägger dock att de flesta jamaicaner fortfarande inte kommer att ha råd med medicin.

Med prissänkningen på 90 procent kostar exempelvis Bristol Myers Sqibbs bromsmediciner 2800 respektive 3200 kronor per år. Minimilönen på Jamaica är 1600 kronor i månaden.

Ett annat företag, Boehringer Ingelheim, har också gått med på att erbjuda gratis bromsmedicin till gravida kvinnor på Jamaica. Detta beräknas komma cirka 500 kvinnor till nytta per år.

Jamaicas regering har som policy att erbjuda gratis medicin till dem som inte har råd, men Verity Rushton på National AIDS Committee, säger att det inte varit fallet för människor med hiv eller aids.

-Regeringen har inte haft råd att betala kostnaderna för bromsmediciner, så de är inte tillgängliga för dem som behöver. Nu när gravida kvinnor får gratis medicin är det ju åtminstone några som får tillgång, säger hon.

Förhandlingarna med läkemedelsföretagen startade i juni förra året som en del i en ny karibisk satsning för att tillsäkra områdets hiv- och aids-patienter överkomliga priser på medicin.

Zadie Neufville

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *