Venezuela: Analytiker tror inte på militärkupp

020221 (IPS) – Den senaste tiden har flera högt uppsatta militärer krävt president Hugo Chávez avgång. Att militärer går ut med politiska krav är ett resultat av att regeringen inte har hållit isär rollerna för militärer och politiker, hävdar lokala politiska experter. Men de menar inte att kraven är ett tecken på att en militärkupp är på gång.

Den som senast krävde presidentens avgång är vice-amiralen Carlos Molina Tamayo. Molina Tamayo kritiserade den politiska roll som armén fått och vände sig emot presidentens auktoritära ledarstil. Chávez, själv gammal militär, kom till makten genom demokratiska val som han vann med bred marginal. Men den senaste tiden har stödet för honom minskat kraftigt. 1992 ledde Chávez en misslyckad militärkupp mot den dåvarande presidenten Carlos Andrés Pérez.

Före Molina Tamoya har flygvapensgeneralen Pedro Soto och kaptenen Pedro Flores gjort liknande uttalanden. Ingen av de tre har gripits men de har, eller kommer att, frågas ut av sina respektive militära grenar.

De politiska analytiker som IPS har talat med tror inte att militärernas kritik förebådar en militärkupp.

Politiken har flyttat ut på gatan i Venezuela. Sedan den 10 december har demonstrationer både för och emot presidenten intensifierats. Den politiska oppositionen har gjort general Soto till sin hjälte.

Alberto Muller Rojas, pensionerad general och universitetsprofessor, säger att de tre militärernas kritik mot presidenten visar att militären inte längre står utanför den politiska debatten.

Deras uttalanden är dock inte ett hot om väpnat våld, eftersom den stora majoriteten inom militären inte står bakom de ytterligheter som framkommit i den senaste tidens polarisering i landet, anser Muller Rojas, som tidigare var en av Chávezs allierade.

Den politiska analytikern Manuel Felipe Sierra säger att det finns spänningar inom de väpnade styrkorna men att den uttalade kritiken kommer från individer som agerar självständigt.

Enligt landets nya konstitution, som föreslogs av Chávez och som antogs efter en folkomröstning 1999, fick militärer rösträtt och gavs rätten att uttrycka sin politiska åsikt.

Presidenten har också gett höga poster till aktiva eller pensionerade militärer som tidigare innehafts av civila.

Chávez själv brukar dessutom framträda i sin uniform vid högtidliga tillfällen, trots att han är pensionerad från armén.

(020221)

.

Andrés Cañizález

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *