Tio år efter Riomötet – problemen förvärrade

020111 (IPS) – Påfrestningarna på jordens ekosystem har förvärrats under de tio år som passerat sedan det stora världsmötet om miljön i Rio de Janeiro. Det hävdar en ledande miljöorganisation i en ny rapport.

Jordens utsatthet handlar om allt från global uppvärmning till fiskerinäringens förfall och bristen på sötvatten. Detta enligt den Washington-baserade organisationen Worldwatch Institutes senaste rapport om världsläget.

I rapporten hävdas att ett antal sociala och miljömässiga framsteg visserligen gjorts sedan Riokonferensen. Till dessa hör att man gjort sig av med ozonförstörande kemikalier i de industrialiserade länderna, och att antalet dödsfall på grund av lunginflammation, diarré och tuberkulos minskat.

Men detta till trots är vi fortfarande långt från att ha stoppat den ekonomiska och miljömässiga marginalisering som drabbar miljarder människor, säger Christopher Flavin, som är chef för Worldwatch Institute.

FN:s världsmöte i Rio de Janeiro om miljö och utveckling hölls 1992. Efter mötet togs vissa steg för att få till stånd en rättvisare och mer ekologiskt hållbar värld. Men enligt rapporten var dessa åtgärder för små eller för dåligt förankrade.

De globala utsläppen av koldioxid, som är huvudmisstänkta för den globala uppvärmningen, har exempelvis ökat med nio procent under det senaste decenniet.

I rapporten skriver man att 1990-talet var det varmaste decenniet sedan mätningarna startade på 1800-talet, och att forskare noterat att de genomsnittliga vattennivåerna ökat med mellan en och två decimeter det senaste århundradet.

Vid Riokonferensen var den biologiska mångfalden en av huvudfrågorna. Men i rapporten skrivs att den forsatta utrotningen av olika arter bevisar det snabba behovet av åtgärder.

Världens skogar, som är mycket viktiga för de hotade arterna, fortsatte att krympa under 90-talet, enligt rapporten. Enligt FN:s beräkningar minskade världens samlade skogsareal med drygt två procent under perioden.

Även korallreven är mer hotade idag än de var inför Riokonferensen.

Och trots att den ekonomiska tillväxten varit kraftigare än någonsin så är fortfarande mer än en miljard människor fattiga. Enligt Flavin har klyftan mellan rika och fattiga ökat i många länder.

När det gäller aids så har antalet dödsfall på grund av sjukdomen mer än sexfaldigats under 90-talet.

Och varje dag dör mellan 14 000 och 30 000 människor på grund av vattenburna sjukdomar.

Samtidigt har, sedan Riokonferensen, summorna för bistånd sjunkit från 69 miljarder dollar till 53 miljarder dollar.

I rapporten vädjas till alla nationer som kommer att delta vid det kommande världsmötet om hållbar utveckling i Johannesburg i Sydafrika, att de ska förklara ett globalt krig mot fattigdom och miljöförstörelse.

Ett sådant krig bör, enligt rapporten, vara lika intensivt som det nu pågående kriget mot terrorismen. Detta eftersom grundläggande mänskliga behov och skyddandet av naturresurser är nödvändiga förutsättningar för att skapa välmående och stabila samhällen.

– Johannesburg kommer att vara till hjälp när det gäller att se om världen kan enas mot de stora problemen, eller om man kommer att fortsätta på den destruktiva väg som leder till fattigdom, miljöförstöring, terrorism och krig, säger Hilary French, som är en av författarna till rapporten.

(020111)

.

Danielle Knight

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *