Venezuela: Rekordmånga mord begås av polisen

011212 (IPS) – Venezuelansk polis och militär låg bakom 241 mord det senaste året, enligt en ny rapport. Det är fler än någonsin tidigare, enligt den ickestatliga organisationen Provea.

Årets rapport från Provea, en av landets ledande människorättsorganisationer, täcker perioden oktober 2000 till september 2001.

Den nuvarande regeringen, under ledning av president Hugo Chávez, kom till makten den 3 februari 1999. Sedan maktövertagande har regeringen genomfört en rad politiska och institutionella reformer.

En ny grundlag trädde i kraft i december 1999. Människorättsaktivister ser den som en viktig förändrig av landets lagar eftersom den innehåller en sektion om mänskliga rättigheter.

Men Provea anser att regeringen långt ifrån har infriat vad den lovat vad gäller att skydda och kämpa för dessa rättigeter. Enligt organisationen har situationen tvärt emot det som utlovats till och med blivit sämre.

Exempelvis har antalet mord som utförts av polis och militär ökat med 41 procent sedan organisationens föregående rapport.

Enligt Proveas rapport har antalet mord i landet fyradubblats de senaste 14 åren. Förra året utfördes 8000 mord i en befolkning på 24 miljoner invånare.

Bara 36 procent av de mord som rapporterades in till polisen förra året löstes. Provea skyller det på att rättssystemet är mycket ineffektivt och att kriminella i hög grad åtnjuter straffrihet.

Organisationen kritiserar också regeringens försök att minska arbetslösheten i landet. Chávez regering har hela tiden hävdat att det är den viktigaste frågan för den. Trots det har mycket lite hänt, poängterar Provea. Arbetslösheten ligger idag på hela 15 procent och 51 procent av befolkningen är verksam inom den informella ekonomin – där man tjänar i genomsnitt 34 procent mindre än i den formella sektorn.

(011212)

.

Andrés Cañizález

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *