Venezuela: Rekordstort antal mördade av polis och militär

011210 (IPS) – Polis och militär i Venezuela anklagas för att ligga bakom 241 människors död under det senaste året, enligt organisationen Provea. Det är den högsta siffran som noterats sedan man började sammanställa uppgifter 1989.

Provea, som är en av landets ledande människorättsgrupper, har i sin 500-sidiga rapport studerat situationen för de politiska, ekonomiska, sociala och kulturella rättigheterna i landet. Resultaten är nedslående.

– Venezuela har knappt gjort några framsteg på något område, säger Proveas chefskoordinator Carlos Correa.

Bland annat noterar man i sina undersökningar en “alarmerande ökning” av antalet brott mot den personliga säkerheten.

I ett uttalande riktat till Hugo Chávezs regering skriver Provea att goda avsikter inte är tillräckliga. Provea menar att för att kunna genomföra förändringar krävs också att man befäster och utarbetar riktlinjer för de mänskliga rättigheterna i landet.

I februari nästa år har Chávez suttit vid makten i tre år. Den tidigare fallskärmsjägaren kom till makten genom att lansera en lång rad politiska reformer som han själv kallar “den bolivariska sociala revolutionen”. Namnet anspelar på den sydamerikanske frihetshjälten Simón Bolívar.

Den bolivariska konstitutionen antogs i december 1999. Den sågs av människorättsaktivister som ett stort framsteg eftersom den ägnade ett helt kapitel åt de mänskliga rättigheterna.

Men efter två år av höga förväntningar på att orden skulle följas av handling rapporterar Provea istället om en dramatisk försämring för människorättssituationen i landet.

Antalet mord som skylls på polis och militär har ökat med 41 procent i jämförelse med föregående år. Enligt den statliga människorättsombudsmannen är dessa siffror ett oroväckande tecken på att mordpatruller opererar i minst sex av Venezuelas provinser.

Även när det gäller medborgarnas rätt till säkerhet är siffrorna nedslående. Enligt rapporten har antalet mord fyrdubblats i landet de senaste 14 åren. Mer än 8 000 av landets 23,9 miljoner invånare mördades förra året.

– Av de mord som rapporterades till polisen år 2000 löstes enbart 36 procent. Och av dessa fall ledde bara 2,7 procent till fängelsestraff för förövarna. Detta visar den dåliga effektiviteten i rättssamhället och den utbredda straffriheten för kriminella, säger Proveas informationschef Antonio González.

Också när det gäller de ekonomiska och sociala rättigheterna har regeringens målsättning att bekämpa arbetslösheten och den växande informella ekonomin misslyckats, enligt Provea.

Arbetslösheten ligger på 15 procent. Och av dem som har en anställning arbetar 51 procent i den informella sektorn, där lönerna är betydligt lägre.

(011210)

.

Andrés Cañizález

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *