Politisk och social oro i Venezuela

011123 (IPS) – I går slutade en demonstration organiserad av oppositionen i slagsmål mellan oliktänkande i Venezuelas huvudstad Caracas. Samtidigt är både näringsliv och fack irriterade på regeringen och presidenten och planerar protestaktioner. Läget i landet har inte varit så här spänt på flera år.

Gårdagens demonstration organiserades av oppositionspartiet AD. Den slutade i öppet bråk mellan demonstranterna och sympatisörer till regeringspartiet MVR. Den senaste månaden har dominerats av kupprykten och protestaktioner i landet.

Politiska analytiker säger att president Hugo Chávez befinner sig vid ett vägskäl. Presidenten inledde sin period vid makten i februari 1999. Chávez är före detta fallskärmjägare och han var med och organiserade en militärkupp 1992. Till sist kom han att representera de grupper som krävde stora förändringar i det en gång oljerika landet där en majoritet av invånarna nu blivit fattiga.

Chávezs intåg som president markerade slutet på den politiska dominans som landets socialdemoratiska parti, AD, haft.

Hugo Chávezs har drivit igenom en ny grundlag som ger honom själv mycket stor makt. Han har genomfört radikala reformer i landet, men enligt opinionsmätningar väntar fortfarande större delen av folket på att förbättringarna ska nå dem.

– I genomsnitt har 100 protestaktioner per månad organiserats i landet det senaste året, säger Carlos Correa, samordnare på det venezuelanska programmet för mänskliga rättigheter.

Venezuela är nu inne i en tuff period, med starka sociala spänningar, anser journalisten Manuel Felipe Sierra.

– Det handar inte bara om uppgivenhet efter en lång ekonomisk nedgång, som ser ut att bli ännu allvarligare de närmaste månandena. Det är också resultatet av att affärsvärlden och medborgargrupper blivit mer aktiva och militanta, säger han.

Landets främsta företagsförbund, Fedecámaras, tillkännagav den 19 november att de tänker avbryta sin produktion den 10 december. De kräver att regeringen startar en dialog med näringslivet. Och landets största fackförening, CTV, förbereder en serie protestaktioner i hela landet med krav på “en politik som skapar jobb och höjer lönerna”.

Både Fedecámaras och CTV anser att presidenten inte har brytt sig om deras krav.

– Chávez har misslyckats med att skapa en dialog med samhällets sociala krafter, säger Sierra.

Efter ryktena om en förestående militärkupp träffade presidenten i veckan ledningen för militären som flera gånger har uttalat sitt totala stöd till ordningen i landet och till presidentens politiska program.

– De enda kupper som existerar finns inne i huvudet på de kufar som vandrar omkring här, säger general Lucas Rincón, överinspektör för landets väpnade styrkor.

En anledning till det senaste årets protester har varit regeringens kontroversiella jordreform. Enligt reformen ska mark delas ut till jordlösa bönder. Lagen stiftades genom ett presidentdekret sedan presidentens makt utökats. Totalt har Chávez stiftat omkring 40 nya lagar genom presidentdekret.

Presidenten har dock lovat att myndigheterna inte ska konfiskera mark med tvång, men det har inte lugnat alla.

Politiska analytiker spår att den nuvarande sociala oron kan komma att förvärras av den senaste tidens fallande oljepriser.

(011123)

.

Andrés Cañizález

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *