Venezuela: USA upprörs över Chávezs uttalande

011105 (IPS) – Det problematiska förhållandet mellan Venezuela och USA blev ännu mer spänt under förra veckan, sedan Venezuelas president gått till angrepp mot USA

Tidigare har Venezuela och USA kommit i luven på varandra om USA:s Colombia-politik, Chávezs besök i Irak och Libyen, samt Venezuelas beslut att inte låta amerikanska militärplan utnyttja venezuelanskt luftrum.

Dessutom har USA varit bekymrade över Venezuelas påstådda stöd till rörelser bland ursprungsbefolkningen i Ecuador och Bolivia, samt Chávezs nära band till Kubas president Fidel Castro.

På torsdagen kallade den amerikanska administrationen hem sin ambassadör i Venezuela, Donna Hrinak, för att “diskutera vårt bilaterala förhållande till Venezuela”, enligt utrikesdepartementet.

Hrinak kallades till Washington efter Chávezs uttalanden om att USA dödar civila i Afghanistan.

På tisdagen kallade USA Venezuelas ambassadör, Ignacio Arcaya, till utrikesdepartementet för att be om en förklaring till Chávezs uttalande.

De händelserna var de första tecknen på Bush-administrationens irritation mot Chávez.

Den förra administrationen, under Bushs föregångare Bill Clinton, valde att bara göra uttalanden som svar till Chávez.

Demetrio Boersner, akademiker och tidigare venezuelansk ambassadör har i en tidigare intervju med IPS sagt att det kommer att förändras under Bush.

I ett tv-sänt tal på måndagen i förra veckan höll Chávez upp bilder på döda och skadade afghanska barn.

– Ser ni det här barnet? Vad var han skyldig till?, frågade Chávez, och beklagade att bomberna skördar oskyldiga offer.

– Det här kan inte rättfärdigas, precis som attackerna i New York inte kan rättfärdigas. Dödandet i Afghanistan måste ta slut, sa han.

Men handelsrelationerna mellan de både länderna är fortfarande goda. Venezuela är USA:s näst största oljeleverantör, efter Saudiarabien, och amerikanska oljeföretag har gjort stora investeringar i landet.

(011105)

.

Andrés Cañizález

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *