Colombianska oljeutsläpp förorenar floder i Venezuela

011031 (IPS) – Den colombianska staten måste ta sitt ansvar för de oljeutsläpp som drabbar Venezuela, anser regeringen i Venezuela. Tusentals fat colombiansk olja har läckt ut i venezuelanska floder efter gerillaattacker i Colombia.

Venezuelas miljöminister Ana Elisa Osorio har besökt katastrofområdet tillsammans med en grupp experter för att utvärdera skadorna.

De senaste gerillaattackerna mot oljeindustrin skedde den 20 och 26 oktober. Dynamit placerades i pipelinen mellan Caño Limón och Coveñas. 43 000 fat råolja rann ut efter explosionerna. Merparten av oljan hamnade i två floder som rinner till Venezuela.

Det statliga oljebolaget i Colombia, Ecopetrol, bekräftar att cirka 25 000 fat olja hade runnit ut i floden Catatumbo och att resten hamnat i Tarra-floden. Ecopetrol och det statliga oljebolaget i Venezuela, PDVSA, satte genast en beredskapsplan för oljeutsläpp i verket och lyckades mildra skadorna något.

– Det är nödvändigt att utvärdera avtalet mellan det colombianska oljebolaget och vårt land på grund av att våra floder har skadats av attentat på deras territorium, säger miljöministern Osorio.

– Ecopetrol måste stå för de skador som uppstått i de venezuelanska floderna, säger Osorio, som tillägger att vidden av skadorna ännu inte har utvärderats.

Ministern sa att man lyckats hindra oljeutsläppet i floden Catatumbo, som står för 60 procent av flödet till sjön Maracaibo, att sprida sig till sjön. Men reningen av floden kommer att kosta omkring 26 miljoner dollar.

Colombias ambassadör i Venezuela, Germán Bula, påpekar att av de cirka 800 attentat som landets gerillarörelser genomfört mot oljeledningar i Colombia sedan 1986 har bara 34 påverkat Venezuela.

Bula säger att den colombianska staten inte kan hållas som ansvarig för attentatens följder, eftersom man inte orsakat skadorna. Men han säger också att regeringen kommer att stödja de båda statliga oljebolagens beredskapsplan och därmed betala för kostnaderna.

Utsläppen drabbar människor som bor i regionen svårt. Fiskaren Diofanol Pérez säger att explosionerna hindrar honom från att arbeta.

– Vi kan inte göra någonting förrän floden har rensats från olja och det kommer att ta lång tid. Vi har ingenting att äta och vi har familjer att försörja, säger han.

Fiskarnas fackförbund har bett oljebolaget PDVSA att ge dess medlemmar tillfälliga jobb under tiden floden rensas från olja, eftersom de kommer att sakna inkomster den perioden.

– Fiskarna drabbas värst, men alla som bor i området har fått problem, säger bonden Adafel Ocando, som bor nära Catatumbo- floden.

– Det finns en massa olja på flodbrädden, allting är svart. Om det fortsätter så här så kommer vi att förlora floden.

(011031)

.

Andrés Cañizález

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *