Venezuela: Illegala guldgrävare har återvänt till Amazonas

011022 (IPS) – Illegala guldgrävare har återvänt till delstaten Amazonas i Venezuela. Deras verksamhet är förbjuden i området sedan 1989, då man antog en lag med syftet att skydda djungelns unika ekosystem.

Det venezuelanska parlamentets kommitté för biologisk mångfald besökte nyligen Amazonas, som gränsar till Colombia och Brasilien. Kommittén fann att man gräver guld i tre nationalparker, trots att det är förbjudet enligt lag.

Officiella företrädare och organisationer har bekräftat att det finns minst tolv ställen där utgrävningar pågår, och att dussintals guldgrävare från Brasilien, Colombia och Venezuela deltar i arbetet.

Trots att man har fördömt guldletandet så har ingen gripits, och det har lett till misstankar om att Nationalgardet, som står för säkerheten i området, ser mellan fingrarna med de olagliga utgrävningarna.

Amazonas regeringssekreterare, Diógenes Palau, säger till IPS att hans kontor beräknar att minst 500 hektar skog har avverkats på grund av den olagliga guldgrävningen.

1989 utfärdade den dåvarande presidenten Carlos Andrés Pérez ett dekret som innebar att all slags gruvdrift förbjöds i Amazonas. Beslutet innebär att staten drog tillbaka alla tillstånd för gruvdrift i området.

Delstaten Amazonas täcker 179 000 kvadratkilometer, nästan 20 procent av Venezuelas totala areal. Men den är glest befolkad, med bara 100 000 invånare. De flesta av dem tillhör ursprungsbefolkningen. Hela landet har 24 miljoner invånare.

Det återupptagna guldgrävandet har återigen lett till problem för invånarna. Man använder kvicksilver vid guldletandet, och det kan leda till svåra hälsoproblem. Blodprov visar att minst ett dussin människor i området har drabbats av kvicksilverförgiftning.

Gregorio Mirabal, koordinator vid Organisationen för ursprungsbefolkningar i Amazonas, säger att människor som tillhör ursprungsbefolkningen ofta tvingas av guldgrävarna att arbeta som guider eller att arbeta i gruvorna.

– Hela samhällen står under dödshot, och de har inga medel för att skydda sig.

Under nittiotalets första hälft inträffade flera incidenter där guldletare från Brasilien, så kallade garimpeiros, utövade våld mot lokalbefolkningen.

Den värsta händelsen inträffade 1993, när garimpeiros dödade 18 människor som tillhörde Yanomami-folket. Polisen grep ingen av de skyldiga.

Massakern ledde till spänningar mellan regeringarna i Venezuela och Brasilien, men efteråt minskade den olagliga guldutgrävningen, och lugnet återvände i regionen – tills nu.

Enligt ett vittnesmål från den lokale ledaren Javier Luna som publicerades i dagstidningen El Nacional finns det en stor guldgruva i nationalparken Yapacana, där minst 200 män arbetar.

Ledare för ursprungsbefolkningen i området hävdar att militären är delaktig i den illegala gruvdriften.

(011022)

.

Andrés Cañizález

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *