Latinamerikas ekonomi drabbas av terrorattackerna

010925 (IPS) – Tillväxten i Latinamerika och Karibien kommer i år att vara en procent, och inte tre procent som tidigare förutspåtts. Detta beror delvis på terrorattackerna mot USA, enligt organisationen Latinamerikas ekonomiska system, Sela.

Enligt Selas ständige sekreterare Otto Boye kommer den djupnande negativa ekonomiska trenden i USA efter terrorattackerna att inverka starkt på Latinamerika.

Den Caracasbaserade organisationen presenterade på måndagen en preliminär rapport över effekterna i Latinamerika och Karibien efter attackerna mot USA. Rapporten kommer att presenteras för Selas 28 medlemsländer.

USA:s ekonomi förväntades innan terrordåden stiga med 2,8 procent, men den siffran har nu skurits ned till 1,4 procent enligt rapporten.

Med en ökning av bruttonationalprodukten på enbart en procent kommer det enligt Boye inte gå att påverka trenden mot en ökande fattigdom i regionen.

Enligt Boye kommer den minskande ekonomiska tillväxten att i första hand drabba Mexiko, Argentina och Brasilien.

I synnerhet Mexiko är beroende av USA:s ekonomi. Närmare 80 procent av landets handel involverar den stora grannen i norr. De hårdare transportregler som infördes direkt efter terrorattackerna har redan blivit kännbara i landets ekonomi.

(010925)

_________________________________________________________________ Hämta MSN Explorer kostnadsfritt på http://explorer.msn.se

.

Andrés Cañizález

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *