Venezuela: Chávez får kritik efter uttalande om utlänningar

010614 (IPS) – Venezuelas president Hugo Chávez har fått kritik efter ett uttalande nyligen, då han hotade att utvisa alla utlänningar som kritiserar honom.

Carlos Correa, expert på yttrandefrihet vid människorättsgruppen Provea, säger till IPS att Chávezs varning går på tvärs mot Venezuelas lagar, inklusive en del lagar som presidenten själv tagit initiativ till.

Chávez, som är känd för att frammana nationalism i sina tal, sa på söndagen att alla utlänningar som kommer till Venezuela “för att säga förolämpande saker om landet, presidenten eller folket, kommer att utvisas – från och med i dag.”

Presidentens uttalande var en reaktion på den förre peruanska presidentkandidaten Lourdes Flores uttalanden. Flores jämförde Chávez med den tidigare presidenten i Peru, Alberto Fujimori, som nu lever i landsflykt i Japan.

Flores talade vid sitt besök i Venezuela om tecken på auktoritärt styre i Chávezs regering, som sedan i februari 1999 har genomfört stora politiska och institutionella förändringar i vad presidenten kallar “den bolivariska sociala revolutionen”.

En av Chávezs största framgångar är landets nya konstitution, som antogs tio månader efter det att han blivit president.

– Chávezs reaktion visar att min uppskattning av det auktoritära styret i Venezuela var ganska nära sanningen, säger Flores från USA, dit hon reste efter att ha deltagit i mötet i Caracas, som hölls med temat demokrati i Latinamerika. Det arrangerades av kristna socialistiska grupper.

(010614)

.

Andrés Cañizález

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *