Indonesien: Bokbål med kommunistiska böcker

010511 (IPS) – Indonesiska författare och akademiker är ursinniga över de muslimska grupper som den senaste tiden har beslagtagit böcker som de hävdar är kommunistiska. Konflikten understryker den inflammerade politiska situationen i landet.

Under den senaste veckan har grupper som säger sig vilja kämpa mot kommunismen plundrat bokhandlar och bränt böcker som de anser är stötande. Bland de författare vars böcker har bränts finns den kända romanförfattaren Pramoedya Ananta Toer.

Indonesiens största bokhandlare, Gramedia, har dragit tillbaka alla böcker i sina affärer som anses innehålla Karl Marx och Vladimir Lenins läror. Hittills har ungefär 20 titlar plockats ned från hyllorna.

– Det här är verkligen ett bakslag. Bokbrännandet har kastat Indonesien 50 år tillbaka i tiden vad gäller intellektuell och social utveckling, säger Hermawan Sulistyo, statsvetare vid det indonesiska vetenskapsinstitutet LIPI.

Sulistyos bok Palu Arit di Ladang Tebu (Hammare och dolk på sockerrörsfarmen) är en av böckerna som har konfiskerats och bränts av muslimska grupper som kallar sig antikommunister.

– Bokbålen ska ses som en attack mot Indonesiens demokratirörelse, säger den katolska prästen och filosofiläraren Franz Magnis Suseno. Hans bok om Karl Marxs filosofi brändes vid den islamiska ungdomsrörelsen GPI:s högkvarter i Jakarta den andra maj.

Rörelsens ordförande, Suaib Didu, säger att brännandet av Susenos böcker var symbolisk.

– Senare kommer alla kommunistiska böcker att förstöras eftersom de förgiftar den unga generationens sinnen.

Didu menar att GPI:s kampanj mot kommunism handlar om att upprätthålla lagen. Det finns ett dekret från 1966 som förbjuder kommunistiska läror i landet.

Sedan den andra maj har en grupp bestående av 33 muslimska organisationer inlett en kampanj för att få bort kommunistiska böcker. Gruppen kallar sig för Antikommunistiska alliansen, AAK.

Kampanjen kommer samtidigt som landet plågas av allvarliga politiska konflikter mellan presidenten Abdurrahman Wahid och hans kritiker, som beskyller honom för inkompetens och korruption, och vill se honom avsatt.

En del analytiker hävdar att det är den politiska konflikten som har satt den antikommunistiska kampanjen i rullning. Under de senaste tre månaderna har Wahids kritiker anklagat hans anhängare för att vara påverkade av kommunister.

Kommunist är sedan länge ett skällsord i Indonesien, där Suharto- regimen varit fientlig mot kommunister, fängslat dem och förbjudit vänsterböcker.

Efter en misslyckad kupp som det indonesiska kommunistpartiet fick skulden för 1965 förbjöds partiet.

Böcker med kommunistisk lära förbjöds också. Den lagen finns fortfarande kvar, även om förbjudna “vänsterböcker”, såsom Pramoedyas romaner, har sålts öppet sedan Suharto avsattes från makten 1998.

Det finns nu misstankar om att Wahids motståndare försöker att använda den antikommunistiska kampanjen som ett vapen mot Wahid.

Rizal Panggabean, forskare vid Centret för säkerhets- och fredsstudier vid Gadjah Mada-universitetet, menar att antikommunismrörelsen är typisk för Suhartos regim och han ser en koppling mellan den och före detta Suharto-anhängare som utnyttjar en beprövad taktik

– Jag misstänker att krafter som sympatiserade med Suhartos regim har använt kommunistfrågan och bokbålen som ett sätt att söndra och härska för att nå sina politiska mål, säger Panggabean.

Men oavsett de politiska motiven bakom antikommunismkampanjen säger många författare och intellektuella att de är oroade över dess effekter, och de har kritiserat polisen och militären för att de inte har hindrat medlemmar i den antikommunistiska alliansen från att konfiskera och bränna böcker.

– Hur det än är, har alliansens medlemmar uppenbart tagit lagen i egna händer, och det är fel, sa historikern Anhar Gonggong i en tv- diskussion.

En del författare säger att de så kallade antikommunisternas attacker trotsar all logik. Franz Magnis Suseno säger att hans bok om Karl Marxs filosofi i själva verket kritiserar Marx och utmanar hans idéer.

– Kommunismen är mycket farlig eftersom den gör människor förtryckta och hungriga. Det är därför vi måste känna till den och göra motstånd mot den, säger Suseno.

Den antikommunistiska alliansen säger att den planerar en massiv rikstäckande jakt på kommunistiska böcker den 20 maj.

– Efter tillslaget mot kommunistiska böcker den 20 maj kommer AAK att slå till mot kommunister, säger alliansens generalsekreterare Nofal Dunggi.

(010511)

.

Kanis Dursin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *