Klimatförändringarna kännbara för Australiens bönder

010209 (IPS) – Översvämningarna och skogsbränderna denna sommar i Australien är troligtvis bara början på vad klimatförändringarna kommer att ställa till med i landet.

Tack vare den gradvisa temperaturhöjningen på jorden ändras vädermönstren. Det i sin tur påverkar jordbrukets förutsättningar, konstateras det i rapporten Climate Change and Agriculture in New South Wales: The Challenge for Rural Communities, som presenterades i torsdags.

– Redan nu påverkar klimatförändringarna jordbruksproduktionen allvarligt, och det kommer att förvärras under de närmsta decennierna, sa Tim Fisher, parlamentsledamot från Farrer.

I rapporten som grundar sig på forskning från det vetenskapliga organisationen CSIRO förutspås att klimatförändringarna de närmaste 50 åren kommer att minska vattentillgången, höja temperaturen, reducera den odlingsbara jorden, minska kreatursbesättningarna och påverka grödornas kvalitet.

Jordbruket utgör en betydande del av Australiens ekonomi. Enligt Australiens statistiska byrå stod jordbruket, åren 1998-99, för knappt 160 miljarder kronor.

De huvudsakliga grödorna är vete, korn, spannmål, majs, havre, ris och rågvete, men också raps, sockerrör, bomull, jordnötter, tobak, grönsaker och fodergräs till hö.

-Klimatförändringarna.kommer att öka konkurrensen mellan bönderna, sa Kathy Ridge från National Conservation Council i sydöstra Australien.

-Det kommer att driva upp kostnaderna och öka trycket på floder och grundvattensystem.

Tidigare rapporter visar att Australiens sydliga läge gör marken extra känslig för vattenbrist och påverkar starkt de grödor som växer nära sin optimala temperatur.

På 50 år tror man att temperaturen kommer att öka med 0,8 till 3,9 grader. Vattenflödet i den viktiga floden Murray Darling kan komma att minska med upp till 35 procent.

Klimatförändringarna kan minska inkomsterna från jordbruket med 30 procent. Förluster förutses på kött, ull, vete och bomull.

De ökade koldioxidutsläppen tros kunna sänka mängden protein i grödorna med upp till 10 procent. Korna kommer att ge 4 procent mindre mjölk, ge mindre smör och väga mindre, enligt rapporten.

-Bönderna kommer att förlora inkomster, om inte de fossila bränslena ersätts med förnybara energikällor som sol- och vindkraft, varnar Peter Mullins, bonde och aktiv Greenpeace- medlem.

Doktor Gerhard Berz, geovetenskaplig expert på ett av världens största försäkringsbolag, varnar för att Australien kommer att vara ett av de land som drabbas hårdast.

Han förutspår att den globala försäkringsnotan för extrema väderhändelser och höjda vattennivåer kommer att tiodubblas på 50 år.

Återkommande extrema väderomslag som till exempel hagelstormen som drabbade Sydney i april 1999, kommer att leda till att människor i vissa delar av landet kommer att ha svårt att få teckna försäkringar.

(010209)

.

Neena Bhandari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *