Indonesien: Ny strategi lär unga miljömedvetenhet

010129 (IPS) – En undersökning som visade att vuxna indoneser bryr sig väldigt lite om miljöfrågor ledde till att indonesiska miljöaktivister nu i första hand satsar på att nå landets unga. Detta genom att aktivisterna själva tar upp miljöfrågor i skolorna.

Den indonesiska avdelningen av Världsnaturfonden har börjat besöka skolor för att på den vägen uppmuntra de unga att delta i bevarandet- och skyddandet av natur och miljö. Tyngdpunkten ligger inte i första hand på teoretiska kunskaper. Istället ser man till att undervisningen är konkret. Filmer, diabilder och lekar är vanligt förekommande i läroprogrammet.

– Under lekarna påminner vi hela tiden eleverna att de ska se till att spara på naturresurser genom att exempelvis spara på vatten och el. Att alltid släcka lyset när dom lämnar ett rum. Det är enkla, men samtidigt verkliga exempel för eleverna, säger Desi Polla, från Världsnaturfonden.

Projektet, som är en månad gammalt och kallas “Världsnaturfonden går i skolan”, är hittills inriktat på 180 skolor i Jakarta och dess omgivningar.

– Barnen kommer att bli landets ledare i framtiden. Om de får miljöinformation redan i barndomen, kommer de att vara mer intresserade av dessa frågor även som vuxna, säger Desi Polla.

Men en annan orsak till Världsnaturens nya taktik är det dåliga resultatet som en undersökning av vuxna, visade härom året. Enligt undersökningen var medvetenheten om miljöfrågor “mycket låg” hos de vuxna.

Enligt Desi Polla bryr sig inte heller vare sig myndigheterna eller näringslivet särskilt mycket om miljöfrågor. Detta trots att Indonesiens problem med avgaser, energislöseri, och utnyttjande av naturresurser hela tiden förvärras.

Ett exempel på de omedelbara effekter som miljöförstöringen bär med sig är det ökande antalet översvämningar som drabbat landet – med tusentals döda årligen som följd, och enorma ekonomiska förluster. Översvämningarna beror enligt experter främst på den enorma skogsskövling som pågått i landet de senaste tre decennierna.

Projektet med utbildningen av skolbarnen finansieras genom donationer på ungefär tre och en halv miljoner kronor. Världsnaturfonden skulle gärna vilja fortsätta projektet över hela Indonesien, men det beror på hur det kommer att gå med den framtida finansieringen.

De filmer som Världsnaturfonden visar för eleverna har blivit mycket populära. En av filmerna heter “Drontens äventyr”. Den handlar om den utrotade fågelns – ironiskt nog – alltid för naturen skadliga handlingar. Men varje destruktiv handling som dronten utför tillrättavisas i filmen av andra djur som fågeln möter.

Världsnaturfonden hoppas nu också på att få hjälp av universitetsstudenter att hålla i lektionerna med de yngre barnen.

(010129)

.

Kanis Dursin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *