Irritationen växer mellan Honduras och Nicaragua

991206 (IPS) – Nicaragua bröt i förra veckan handelsförbindelserna med Honduras. Orsaken var ratificeringen av ettavtal mellan Colombia och Honduras om uppdelningen av ett havsområde.Konflikten hotar den sårbara integreringsprocessen i regionen.

– Nicaraguas beslut gör oss både förvånade och betänksamma. De riskerar att förstöra samarbetet i Mellanamerika, säger Nahum Valladares, talesman för den honduranska regeringen.

Regeringen i Honduras fick i onsdags veta att Arnoldo Alemáns regering beslutat att bryta alla handelsförbindelser och införa höjda tullavgifter på honduranska varor, som om de var colombianska. Alemán uppgav samtidigt att han kommer att kalla in sin försvarsminister för samtal om vilka åtgärder som kommer att bli nödvändiga.

– Vi är ytterst bekymrade över Nicaraguas sätt att agera, säger Valladares, som dock konstaterade att honduranska myndigheter kommer att hålla en “icke-aggressiv linje” gentemot grannlandet.

– Vi föredrar att dra saken inför en internationell domstol och få till en dialog, framför att starta ett krig, säger han.

Internationell media uppger att president Alemans uttalanden är en följd av det honduranska parlamentets beslut förra tisdagen att ratificera ett avtal med Colombia om delningen av havsområden. Nicaraguas regering menar att avtalet skadar nicaraguanska intressen och landets suveränitet.

I avtalet erkänner Honduras den 15:e breddgraden som sin havsgräns mot Colombia. Denna gränsdragning ger Colombia 100 000 kvadratkilometer och Honduras 30 000 kvadratkilometer av ett havsområde som Nicaragua också gör krav på. Nicaragua vidhåller att gränsen mellan Honduras och Colombia går vid 17:e breddgraden.

Nicaraguas krav på San Andres-öarna och kustområdet innanför började ställas 1980, under Sandinisternas nationella befrielsefront, FLSN. Sandinistmyndigheterna menade att Nicaragua hade gett upp området 1928 efter påtryckningar från USA, som ockuperade landet på den tiden. Men kraven har bara varit verbala. Nicaragua har aldrig lagt fram saken för en internationell domstol med havsrätt och gränstvister som myndighetsområde.

Nicaragua vill i alla händelser inte erkänna colombiansk suveränitet över området. Regeringscheferna i Mellanamerika möttes i El Salvador förra torsdagen för att försöka hitta en lösning på gränskonflikten, som har utvecklats till ett ordkrig mellan Honduras och Nicaragua.

Utrikesministern i Costa Rica, Roberto Rojas, sa efter mötet att de ser med optimism på initiativet om en mellanamerikansk dialog om problemet, men uttalandena av Alemán och oppositionsledaren Daniel Ortega i Nicaragua om eventuella militära aktioner som svar på vad de uppfattar som honduransk aggressivitet, bidrog till att öka den spända atmosfären under mötet i El Salvador.

(991206)

Thelma Mejía

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *