Ökenspridning förlorar mot mer trendiga miljöfrågor

991129 (IPS) – FN

– Varje år går över 300 miljarder kronor och miljontals hektar odlingsbar mark förlorade på grund av ökenspridning. 30 procent av jordens yta berörs av problemet, säger Hama Arba Diallo, chef för FN-konventionen mot ökenspridning, UNCCD.

En miljard människor hotas direkt av ökenspridningen, och en tredjedel av dem kommer att tvingas lämna sina åkrar och gå i “miljöexil”, säger han.

Delegater från hela världen möttes på UNCCD:s tredje konferens, COP- 3, i Recife i nordöstra Brasilien, de två föregående veckorna. Där diskuterade de strategier för att göra världen uppmärksam på ökenspridningen. Mötet avslutades i fredags.

– Klimatändringar till följd av tunnare ozonlager hotar alla länder, rika som fattiga. Biologisk mångfald är attraktiv på grund av sin vinstpotential. Ökenspridningen väcker dock inte något nämnvärt engagemang hos internationella donatorer, konstaterar Heitor Matallo Junior, samordnare för Brasiliens aktionsplan mot ökenspridning.

En av orsakerna till detta är, enligt brasilianska Fernando Ferro, att ökenspridning är de fattigas problem. Han tillägger dock att fördomsfulla och nedvärderande attityder till problemet också förekommer i länder som själva berörs av det. Delegaterna kritiserade USA för att inte ha ratificerat UNCCD, något som hindrat förpliktelser och finansiellt bistånd till nationer som håller på att förlora sina odlingsbara landområden.

Konferensen beslutade sig för att införa skuldlättnader i utbyte mot satsningar på åtgärder mot erosion och ökenspridning, samt att se till att fattiga nationer får ekonomisk hjälp till att effektivt hantera problemet.

(991129)

.

Mari Osava

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *