Angola: All fler övergrepp mot landets journalistkår

991004 (IPS) – Journalister i det krigshärjade Angola vittnar om alltmer ohållbara arbetsförhållanden. De kan till exempel inte längre röra sig fritt i landet, utan stoppas vid särskilda vägspärrar eller flygplatser om de skrivit något ofördelaktigt om makthavarna.

Ofta kan journalisterna inte lämna den stad de lever i för att granska förhållandena vid krigsfronterna. Reportrar vittnar om hur de tas till förhör av säkerhetspolis och hur de fråntas sina pass på godtyckliga grunder.

De senaste halvåret har två angolanska journalister fått sina pass konfiskerade och 16 har uppgett sig bli trakasserade av myndigheter för någon kritisk artikel de skrivit. Sedan 1993 har sju journalister dödats under oförklarliga omständigheter. Mord på journalister förblir oftast outredda och mediaarbetares rättigheter kränks utan att förövaren straffas för övergreppet.

Angola har aldrig åtnjutit full press- och yttrandefrihet, men det faktum att kriget åter brutit ut har försvårat journalisternas arbete, och övergreppen mot kåren har ökat, enligt en rapport från Human Rights Watch.

(991004)

.

Mercedes Sayagues

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *