Kvinnor i argentinsk kåkstad samlas mot våldet

Buenos Aires, 221006 (IPS) – Våld är ett av de många problem som drabbar kvinnor i Argentinas kåkstäder. Men i ett område i hjärtat av Buenos Aires anordnas numera möten där kvinnorna kan dela med sig av sina erfarenheter – och gemensamt arbeta för lösningar.

Padre Carlos Mugica är som en egen stad i huvudstaden. De flesta ser bara kåkstaden ovanifrån när de åker förbi på den närliggande upphöjda motorvägen. Men det är också ett område som sjuder av aktivitet och där kvinnor har bestämt sig för att ta strid med våldet.

– Jag har egna erfarenheter av könsbaserat våld. Men det är först här som jag har insett att det också gäller för många andra, säger Graciela.

IPS möter henne i samband med ett av de möten som varje vecka anordnas vid centret Punto Violeta.

Tidigare kallades dessa kvarter, som har över 40 000 invånare, för Villa 31. Att kåkstaden numera går under namnet Padre Carlos Mugica är en hyllning till en katolsk präst som stred för landets fattiga, men mördades av en högerextrem organisation 1974.

Kåkstaden ligger på offentlig mark alldeles i närheten av stadskärnan. Ett antal järnvägsspår är det enda som skiljer området från den rika stadsdelen Recoleta. De första invånarna slog sig ner här för 90 år sedan, och i takt med alla de ekonomiska kriser som sedan dess har drabbat Argentina har befolkningen fortsatt att växa.

Myndigheterna har vid upprepade tillfällen försökt få bort kåkstaden. På senare år har dock inställningen till stadsdelen förändrats. Sedan sju år tillbaka har kommunen i stället inlett en satsning på att rusta upp området, med målet att den ska integreras med den övriga staden.

Nu har upprustningen kommit halvvägs vilket gör att kåkstaden i dag utstrålar visst framtidshopp – trots att fattigdomen och trångboddheten består. Nylagda vägar kantas numera av moderna bostadshus i betong, samtidigt som många av de smala gränder som omges av enkla tegelhus som ser fallfärdiga ut också är kvar.

Graciela blev mamma tidigt och har i dag sex barn som hon har uppfostrat på egen hand. Hon berättar att en tidigare partner försökte döda henne. Han stack henne i halsen flera gånger med en kniv.

Graciela säger att de möten som hålls vid Punto Violeta varje onsdag ger henne möjlighet att prata med andra kvinnor om hur de ska bemöta våld – men de får också möjlighet att diskutera ekonomiska problem och andra bekymmer.

Psykologen Carolina Ferro arbetar inom satsningen. Hon är anställd vid stadens justitiedepartement och säger till IPS att målet är att motverka våld genom att stärka kvinnornas självkänsla.

– Ibland kan kvinnor börja tänka att det de upplever i sina hem är något normalt, säger hon till IPS.

Carolina Ferro betonar vikten av att offren för våld i nära relationer får en stärkt självkänsla. Det ökar kvinnornas möjligheter att kunna skaffa sig ett arbete och bli ekonomiskt självständiga.

– Vi hjälper dem att bli sig själva, säger hon.

Hon menar att våldet i kåkstaden inte skiljer sig från hur det ser ut i andra stadsdelar. Men här har många kvinnor sämre förutsättningar att kunna ta sig ur en destruktiv relation.

Förra året föll en kvinna offer för ett könsbaserat mord var 35:e timme i Argentina, ett land med 45 miljoner invånare. Det visar den officiella statistiken. I en stor majoritet av fallen var förövaren en partner eller före detta partner. Siffrorna har legat på en liknande nivå varje år sedan statistiken började föras 2015.

Under pandemiåret 2020 ökade dock antalet larmsamtal från misshandlade kvinnor dramatiskt. Och det var i samband med pandemin som verksamheten vid Punto Violeta inleddes, med stöd av myndigheterna.

– När restriktionerna infördes berättade kvinnor om hur svår situationen hade blivit i området, i synnerhet för alla som blivit inlåsta hemma med sina förövare, säger Bárbara Bonelli, som arbetar för staden och var en av de drivande krafterna bakom satsningen.

Vid centret har kvinnor möjlighet att polisanmäla misshandel. De erbjuds också andra former av stöd och får möjlighet att begära skydd från sina förövare.

– Problemen med våld mot kvinnor är inte annorlunda i fattiga områden, men måste bemötas på lokal nivå, säger Bárbara Bonelli.

Hon säger att kvinnor i kåkstaden har färre möjligheter att lämna sin stadsdel och att myndigheterna därför måste delta i ett mer uppsökande arbete. Bárbara Bonelli betonar att en annan målsättning är att kvinnor via centret ska få nya möjligheter till en utbildning och ett arbete – för att deras ekonomiska och sociala ställning ska kunna stärkas.

Daniel Gutman