Enorma summor satsas på kärnvapen

Madrid, 220628 (IPS) – Under förra året satsade världens kärnvapenmakter motsvarande 82,4 miljarder dollar på sina atomvapen. Detta enligt en ny rapport från antikärnvapenorganisationen Ican.

Enligt rapporten satsade världens nio kärnvapenstater tillsammans motsvarande drygt 1,5 miljoner kronor på sina kärnvapen – per minut, under hela 2021. Detta alltså innan det ryska anfallskriget mot Ukraina inleddes, vilket lett till att många länder nu har avsatt större resurser till sina försvar.

Absolut mest satsade USA, som enligt rapporten lade mer än tre gånger så mycket på sina kärnvapen som nummer två på listan, Kina. Därefter följde i fallande ordning Ryssland, Storbritannien och Frankrike, som alla satsade mer än motsvarande 5,9 miljarder dollar. Detta samtidigt som Indien, Pakistan och Israel lade mer än motsvarande en miljard dollar på sina kärnvapenarsenaler, följda av Nordkorea.

Stockholms internationella fredsforskningsinstitut, Sipri, konstaterar att alla nio kärnvapenmakterna har fortsatt att modernisera sina arsenaler. Och medan det totala antalet kärnstridsspetsar minskade något under förra året, kommer antalet antagligen att öka under det kommande decenniet, enligt nya uppgifter från Sipri.

USA och Ryssland äger tillsammans över 90 procent av alla kärnvapen i världen.

Baher Kamal