Pressfriheten förblir eftersatt i Zimbabwe

Bulawayo, 220511 (IPS) – Zimbabwes regering uppger att de vill verka för en stark press- och yttrandefrihet. Samtidigt tyder de fortsatta trakasserierna av journalister och nedtystandet av kritiska röster på något annat.

Även om pressfriheten är fastslagen i den zimbabwiska författningen menar kritiker att det handlar om en rättighet som är långt ifrån garanterad i praktiken.

Organisationen Södra Afrikas medieinstitut, Misa, uppger att man dokumenterade minst 27 övergrepp mot pressfriheten i landet under förra året.

– När det begås övergrepp mot rättigheter som är fastslagna i författningen – i synnerhet av samma polis som ska säkerställa dessa rättigheter – då står man inför stora utmaningar, säger Tabani Moyo, chef för Misas avdelning i Zimbabwe.

Det finns också ett antal lagar i landet som begränsar de grundläggande rättigheterna. Och även om den drakoniska lagen AIPPA nu har slopats fortsätter journalister att bli trakasserade och utsatta för hot – vilket enligt kritiker kastar långa skuggor över regeringen.

På Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex hamnar Zimbabwe i år på plats 137 av 180 jämförda länder.

Pressfrihetsorganisationen konstaterar att situationen för landets medier har förbättrats något sedan president Robert Mugabe till sist förlorade makten 2017. Enligt indexet har våldet mot journalister minskat något under president Emmerson Mnangagwas tid vid makten – men antalet fall är trots det fortsatt ”alarmerande högt” och självcensur har förblivit vanligt bland journalister som befarar att de annars skulle drabbas av konsekvenser.

Reportrar utan gränser konstaterar vidare att även om färre journalister än tidigare åtalas och döms finns det fortfarande flera drakoniska lagar som slår mot landets medier.

Advokaten Beatrice Mtetwa försvarar journalisten Jeffrey Moyo som just nu står åtalad för att med påstått felaktiga uppgifter ha hjälpt till med ackrediteringen av två utländska reportrar. Hon menar att regeringens tal om ökad pressfrihet rimmar illa med hur det ser ut i verkligheten.

– Många journalister blir fortfarande gripna och det beror på att rättssamhället missbrukar sina befogenheter för att trakassera journalister, säger Beatrice Mtetwa till IPS.

Hon säger att myndigheterna kan besluta att gripa en person – och därefter börja leta i lagboken efter brottsmisstankar.

Busani Bafana