Journalist hotas av långt fängelsestraff i Zimbabwe

Bulawayo, 220511 (IPS) – Förra veckan återupptogs rättegången mot frilansjournalisten Jeffrey Moyo i Zimbabwe. Han riskerar nu att dömas till ett långt fängelsestraff – men medieorganisationer är mycket kritiska till rättsprocessen.

Jeffrey Moyo är en internationell reporter som bland annat rapporterar för IPS och New York Times. Han står åtalad för att ha brutit mot landets utlänningslag genom att ha lämnat felaktiga uppgifter till myndigheterna i samband med att två utländska journalister från New York Times ansökte om pressackrediteringar. Jeffrey Moyo nekar till anklagelserna, men om han befinns skyldig riskerar han att dömas till tio års fängelse.

Jeffrey Moyo greps i maj förra året och satt sedan gripen i tre veckors tid innan han släpptes från häktet i Bulawayo. Till en början nekades han att bli släppt mot borgen med hänvisning till att han påstods utgöra ett hot mot den nationella säkerheten.

– Journalistik är ett brott i Zimbabwe och regimen slår till mot oberoende journalister. Jag lever under ständig rädsla eftersom jag inte vet vad de planerar att anklaga mig för. Som oberoende journalist i Zimbabwe måste du alltid vara beredd på att någon kan ge sig på dig på grund av ditt arbete, säger han till IPS inför en av rättegångsdagarna i Bulawayo.

Den nu årslånga rättsprocessen har dessutom gjort det svårt för Jeffrey Moyo att arbeta, vilket drabbat hans ekonomi.

– En regim som beter sig så här har någonting att dölja. Jag befarar att de kommer att slå till mot mig när omvärlden har glömt bort mig – de ser hot överallt, säger han.

Rättegången återupptogs samma vecka som omvärlden uppmärksammade pressfrihetens dag. Detta efter att en domare i mars avvisade Jeffrey Moyos begäran om att fallet skulle avskrivas. Hans försvar har hänvisat till att målet är för svagt underbyggt, men domaren menar att bevisen är tillräckligt starka för att prövas i en rättegång.

Jeffrey Moyo uppger att han är oskyldig till anklagelserna om att ha lämnat in falska uppgifter och har valt att inte uttala sig i domstolen. En av hans advokater, Beatrice Mtetwa, uppger att hans tystnad beror på att domaren redan har fastställt att ackrediteringshandlingarna skulle vara falska – utan att ta hänsyn till dokument som lämnats in av försvaret som motsäger detta.

Domen mot Jeffrey Moyo kommer att meddelas den 31 maj.

Flera pressfrihetsorganisationer är mycket kritiska mot åtalet. När beskedet om att rättegången skulle fortsätta kom skrev Kommittén till skydd för journalister, CPJ, i ett uttalande att beslutet förstärker intrycket av att målets egentliga syfte är att motverka den fria journalistiken i landet.

Busani Bafana