FN-rapport: Övergreppen fortsätter i krigets Syrien

Madrid, 220324 (IPS) – Den humanitära katastrofen fortsätter i Syrien – liksom de grova övergreppen mot civila. Det framgår i en rapport som nyligen presenterades inför FN:s människorättsråd.

– Syriens städer och infrastruktur är förstörda. I dag lever hela 90 procent av befolkningen i fattigdom, konstaterar Paulo Pinheiro, ordförande för den oberoende internationella kommission som står bakom rapporten.

Det långvariga kriget i Syrien har kostat hundratusentals människor livet och många miljoner har tvingats på flykt inom och utom landet. Och enligt Paulo Pinheiro tvingas fortfarande många av internflyktingarna i landets nordvästra delar bo i enkla tält.

– Våldet mot civila fortsätter över hela landet, genom bombningar i landets norra delar, genom riktade mord, genom olagliga frihetsberövanden och tortyr. Detta är den avgrund det syriska folket står inför, säger Paulo Pinheiro.

Kommissionen uppger att de stridande i landet begår grova övergrepp samtidigt som bostadsområden i Idlib och Aleppo utsätts för artilleribeskjutning av styrkor som är allierade med regimen.

Den redan mycket svåra humanitära situationen i landet riskerar dessutom att förvärras ytterligare efter den ryska invasionen av Ukraina.

– Priserna på basvaror och bränsle stiger. Syrien importerar större delen av sitt vete från Ukraina och Ryssland och vi är mycket oroliga för att kriget ska få svåra konsekvenser i landet, säger Hanny Megally, som ingår i kommissionen.

Han menar att de sanktioner som riktas mot Syrien behöver ses över. Detta eftersom många länder av oro för att bryta mot sanktionerna agerar alltför nitiskt, vilket leder till att syrierna lider brist på basvaror.

Vid ett möte som nyligen hölls i FN:s säkerhetsråd betonade Syriensändebudet Geir Pedersen att situationen i landet är särskilt allvarlig för alla flyktingar.

– Livet är svårare än någonsin för de syrier som befinner sig på flykt. Miljontals har sedan 2011 tvingats överge sina hem. Och i takt med att krisen fortsätter minskar hoppet. Pandemins förödande effekter och den stigande fattigdomen har gjort att det råder dagligt nödläge för flyktingarna, konstaterade Geir Pedersen.

Den 15 mars uppmärksammade Human Rights Watch, HRW, att det hade gått elva år sedan syriska regimstyrkor öppnade eld mot fredliga demonstranter, vilket innebar startskottet för det syriska upproret. HRW konstaterade samtidigt att det handlar om ett brutalt krig som i dag tycks ha glömts bort av omvärlden.

Baher Kamal