Samarbete kan bidra till att rädda värdefulla skogar

Canberra, 211202 (IPS) – De rosenträd som växer i skogarna i sydöstra Asien är hett eftertraktade över hela världen – vilket är väl känt av organiserade kriminella grupper. Men ett samarbete mellan internationella forskningsorganisationer kan bidra till att rädda de hotade träden.

Rosenträden som växer i Mekongflodens deltaområden producerar ett mörkt virke som är hett efterfrågat av tillverkare av lyxmöbler, fina golv och instrument.

– Det är en av världens mest värdefulla trädarter och kan kosta tiotusentals dollar per kubikmeter. Den illegala avverkningen har dock lett till att de nästan helt har försvunnit från regionen, säger Riina Jalonen till IPS.

Hon arbetar för forskningsorganisationen Alliance of Bioversity International och CIAT, och är baserad i Malaysia. De senaste åren har organisationen samarbetat med internationella forskare och partners i Kambodja, Laos och Vietnam för att hitta metoder för att skydda rosenträden och återplantera en del av de skövlade skogarna.

Chaloun Bountihiphonh vid ett skogsforskningsinstitut i Laos berättar för IPS att projektet har gett goda resultat sedan det inleddes 2018 – och även har förbättrat lokalbefolkningarnas kunskaper om behovet av att skydda skogarna.

Den biologiska mångfalden är mycket stor i regionen runt Mekongfloden – som omfattar Kambodja, Laos, Thailand, Myanmar, Vietnam och Kina. Skogarna är viktiga habitat för vilda djur, men förhindrar också erosion och jordskred och binder koldioxid. Och många ursprungsbefolkningar är beroende av skogarna för sin försörjning.

Skogsskövlingen är dock ett snabbt växande problem. Bara i Kambodja minskade skogstäcket med hela 27 procent mellan 1990 och 2015, enligt FN-organet FAO.

Inom projektet har man fokuserat på tre olika typer av rosenträd som är särskilt eftertraktade på den internationella marknaden.

Enligt FN:s organ mot brottslighet, UNODC, beslagtogs över tre miljoner kilo illegalt smugglat rosenträ i världen mellan 2005 och 2015. Experter betonar att det krävs regionala samarbeten för att motverka denna handel.

Det pågående projektet växte fram genom ett samarbete mellan experter från de berörda länderna, som började med att analysera situationen och vilka åtgärder som behövdes. Sedan inleddes en satsning som både är inriktad på att skydda befintliga skogar och på att driva upp nya träd genom plantager eller genom att producera trädfröer.

Riina Jalonen berättar att man har inlett samarbeten med lokala bönder som planterar rosenträd i syfte att få fram fröer som de sedan kan sälja – vilket i sin tur har gynnat lokalsamhällena ekonomiskt.

– Människor har börjat inse trädens värde. Skogarna framställer två produkter som går att sälja – timmer och fröer. Det tar väldigt lång tid att få fram timret, men bönderna kan börja tjäna pengar på fröerna mycket snabbare, och fröer till rosenträd är värdefulla, berättar hon.

Projektet kommer snart att avslutas. Men enligt Riina Jalonen kommer de samarbeten med befolkningar som bor i regionens skogsområden även att vara betydelsefullt i framtiden.

– Böndernas produktion av trädfröer bidrar med inkomster och nya arbetstillfällen, i synnerhet för kvinnor, säger hon.

Catherine Wilson