Hård konkurrens om coronavaccin i Zimbabwe

Harare, 211012 (IPS) – Vaccinationerna mot covid-19 har kommit i gång i det fattiga Zimbabwe – men än så länge har bara en mindre del av befolkningen fått sina doser. Vid sjukhusens mottagningar är köerna långa och frustrationen stor bland alla som tvingas vända hem igen efter att vaccinen tagit slut.

Melinda Gavi, 27, står i en lång kö utanför Parirenyatwa-sjukhuset i Harare och hoppas på att hon denna dag äntligen ska få sitt vaccin.

– Det här är tredje dagen som jag kommer hit för att försöka bli vaccinerad, berättar hon för IPS.

Tidigare var hon skeptisk till vaccinet. Men efter att nyligen ha förlorat båda sina föräldrar i sviterna av covid-19 samtidigt som hennes fästman blivit sjuk, har hon ändrat uppfattning. Nu vill hon bli vaccinerad innan hon själv drabbas av sjukdomen.

Hittills beräknas 18 procent av Zimbabwes 15 miljoner invånare ha blivit fullvaccinerade genom den kampanj som pågår i landet. Nyligen bekräftade Världshälsoorganisationen att ytterligare nästan en miljon doser vaccin har anlänt genom den globala alliansen Covax.

När IPS besöker vaccinationscentralen på baksidan av Harares största sjukhus står närmare 200 människor och väntar i en kö som rör sig långsamt framåt.

– Vi har ett begränsat antal doser och ofta kan vi bara vaccinera ett 80-tal personer under en dag, medan resten får vända hemåt igen, berättar en sjuksköterska för IPS.

När de första kinesisk-tillverkade vaccinen började anlända till Zimbabwe i februari i år var många skeptiska, något som drevs på av uppgifter som spreds vid sociala medieplattformar.

Nu är problemet snarare att vårdpersonalen tvingas hantera mängder av människor som kommer och begär att få bli vaccinerade.

– I takt med att fler blivit vaccinerade utan att ha drabbats av allvarliga biverkningar har efterfrågan ökat alltmer, säger epidemiologen Grant Murewanhema.

Tidigare besökte IPS en vaccinationscentral i Bulawayo, där 60 personer denna dag gavs möjlighet att vaccinera sig. De andra som stod och köade utanför sjukhuset fick i stället beskedet att de måste vända hem igen – utan att ha fått sina doser. Många visade tydligt sitt missnöje.

– Det här är femte gången jag kommer hit för att bli vaccinerad, och varje gång har jag bara mötts av ursäkter, säger 54-årige Limukani Dlela, som bor i en av Bulawayos förorter.

Vaccinationskampanjen har enligt kritiker omgärdats av korruption och nepotism. I Bulawayo var lastbilschauffören Jimmy Dzingai en av de sista av de 60 som denna dag skulle få sitt vaccin – och han drog en suck av lättnad när han fick beskedet.

Men plötsligt kom fyra kvinnor som fick gå förbi kön och ta emot de sista tillgängliga doserna. Enligt vårdpersonalen tillhörde kvinnorna en prioriterad grupp – men Jimmy Dzingai nöjde sig inte med det beskedet.

– Jag går inte härifrån utan att bli vaccinerad, sade han.

Men beskedet från personalen förblev detsamma – och till sist fick Jimmy Dzingai och de tre andra som skulle få dagens sista vaccin i stället vända hem utan att ha fått sina sprutor.

Myndigheterna i Zimbabwe har nu godkänt användningen av flera olika typer av covid-19-vaccin. Men den bristande tillgången har lett till att en del nu berättar om hur de har betalat mutor till vårdpersonalen för att kunna ta sig längst fram i köerna.

Andra, som har råd, har i stället vänt sig till de privata kliniker som kan erbjuda vaccin för en kostnad på motsvarande 400 kronor per dos.

Jeffrey Moyo