Brasilien: Små framsteg i arbetet för sanitet och rent kranvatten

Rio de Janeiro, 211013 (IPS) – Under det senaste decenniet har små framsteg skett i arbetet för att öka tillgången på ordentliga avlopp och rent kranvatten i Brasilien. Detta trots att mängder av människor varje år hamnar på sjukhus efter att ha drabbats av vattenburna sjukdomar.

En ny studie från Instituto Trata Brasil visar att endast drygt hälften av alla brasilianer har tillgång till välfungerande avlopp i sina hem – och att många fortfarande saknar rent kranvatten. Det är bara en liten förbättring jämfört med för tio år sedan, och under 2019 blev över 273 000 människor inlagda på sjukhus efter att ha drabbats av vattenburna sjukdomar, enligt studien. Närmare en tredjedel av de insjuknade var barn som ännu inte hade fyllt fyra år.

Samtidigt konstaterar institutets ordförande Édison Carlos att statistiken visar att även små förbättringar i tillgången på ordentliga avlopp och rent vatten leder till att betydligt färre hamnar på sjukhus.

Sämst är situationen i landets fattigaste områden – de norra och nordöstra regionerna. I norra Brasilien är bristen på välfungerande avlopp värst, och där är också problemen med vattenburna sjukdomar som störst. Samtidigt är det också i denna region som en stor del av landets vattenresurser finns, eftersom den är belägen inom Amazonas flodområden.

Men trots att det finns många stora floder i regionen har bara hälften av befolkningen tillgång till rent dricksvatten. Det leder i sin tur att antalet fall av vattenburna sjukdomar är så högt.

I landets nordöstra region råder det i stället stor brist på vatten. Samtidigt har man i denna region genom nätverket ASA storsatsat på ett system med lagring av regnvatten i stora tankar på landsbygden – en satsning som har varit mycket viktig i samband med den rekordlånga torka som regionen nyligen drabbades av.

Rubens Filho vid Instituto Trata Brasil säger till IPS att det råder stora skillnader i antalet sjukdomsfall mellan olika delstater. Vid sidan av tillgången på välfungerande avlopp och rent dricksvatten beror skillnaderna enligt honom även på befolkningstätheten och i vilken utsträckning människor tvingas komma i kontakt med smutsigt vatten.

Han betonar samtidigt att de hundratusentals sjukhusvistelser som de vattenburna sjukdomar varje år leder till är mycket kostsamma.

– Det handlar om kostnader som drastiskt skulle minska om alla hade tillgång till välfungerande sanitära anläggningar, säger han.

Brasilien har fortfarande långt kvar innan den officiella målsättningen om att minst 99 procent av landets 213 miljoner invånare ska ha tillgång till avlopp och rent vatten innan 2033 kan förverkligas.

Coronakrisen har samtidigt förstärkt de sociala och ekonomiska skillnaderna ytterligare i landet – och pandemin har slagit särskilt hårt mot Brasiliens fattiga, som i högre grad lever med brist på välfungerande avloppssystem och rent vatten.

Brasilien har drabbats mycket svårt av pandemin – och med över 600 000 dödsfall är landet hårdast drabbats efter USA, där drygt 700 000 människor har avlidit i samband med covid-19.

Mario Osava