Kommentar: Fler satsningar på inkludering krävs efter pandemin

Katmandu, 210916 (IPS) – Redan innan coronakrisen hade många unga människor i världens utvecklingsländer svårt att få arbeten. Efter pandemin har situationen förvärrats ytterligare. Allra svårast är det för unga personer med funktionsnedsättning, som nu riskerar att halka efter ytterligare. Det skriver Simone Galimberti, grundare av den nepalesiska organisationen Engage, i denna kommentar.

Välbeställda unga människor i världens låg- och medelinkomstländer har betydligt större möjligheter att tack vare sin statuts och via kontakter klara sig efter coronakrisen. Många av de ungdomar som saknar dessa fördelar riskerar däremot att hamna i en cykel av utanförskap.

Ännu svårare att få ett jobb är det för personer som har en funktionsnedsättning. Alla de unga människor som bor i utvecklingsländer och redan innan pandemin var exkluderade på grund av sin funktionsnedsättning riskerar nu att hamna ännu mer på efterkälken.

Men situationen är svår för många unga, vilket även konstateras i en rapport om arbetslöshetskrisen i Asien i spåren av covid-19, som tagit fram i samarbete mellan FN:s arbetsorganisation ILO och Asiatiska utvecklingsbanken. Miljontals fler ungdomar förutspås i denna studie att drabbas särskilt hårt – både på kort och lång sikt.

Samtidigt uppmanar experter i hela världen till en återuppbyggnad av en bättre och mer hållbar värld efter coronakrisen. Om det även innebar en mer inkluderande värld skulle det leda till stora förändringar för personer med funktionsnedsättning.

Unga personer med funktionsnedsättning behöver främst få större möjligheter att lyckas inom skolsystemen – vilket även är en förutsättning för att kunna få ett bra arbete.

Men för att nå dit krävs det att gruppen blir en verkligt prioriterad fråga för statliga insatser – och att hela samhällets syn på funktionsnedsättningar – och den roll personer med funktionsnedsättningar kan ha – förändras.

På senare år har det skett positiva förändringar i arbetet för att skapa en mer inkluderande arbetsmarknad. Men det krävs mer.

Kanadensaren Rich Donovan har grundat organisationen The Return on Disability Group och har lyckats sätta fokus på att en funktionsnedsättning även kan betraktas som en möjlighet.

Inom FN-systemet går ILO i täten genom arbetet inom Global Business and Disability Network, en global plattform bestående av stora företag som lyfter fram rättigheter för personer med funktionsnedsättningar och inkludering som prioriterade områden.

Över hela världen finns även andra lovande satsningar, som den globala kampanjen Valueable 500, där företag förbinder sig att satsa på inkludering av personer med funktionsnedsättning.

Samtidigt krävs det också samordnade insatser från regeringar för att se till att offentliga satsningar blir inriktade på att se till att de behov och rättigheter som personer med funktionsnedsättning har också uppfylls.

Men världens stora företag måste också göra mer, och även engagera sig för en ökad inkludering bland sina underleverantörer och partners.

Tillsammans måste vi arbeta mot regeringar och andra beslutsfattare för att förmå dem att ta frågan om rättigheter för personer med funktionsnedsättning på allvar.

I synnerhet i världens utvecklingsländer och snabbväxande ekonomier kommer arbetsgivarna bara att bli mer inkluderande om företagsledare och politiker inte ges något val.

Med det krävs också ett nytt tänkande som börjar med satsningar på skolor och sociala trygghetssystem. Om inte unga människor med funktionsnedsättning erbjuds en bra utbildning kommer de annars att förbli hänvisade till arbetsmarknadens marginaler.

Den globala privata sektorn skulle kunna göra stora insatser på det området – genom att ställa krav.

Nästa år kommer världens andra globala toppmöte med fokus på funktionsnedsättningar att hållas. Där kommer det att bli avgörande att nya partnerskap med den privata sektorn skapas – för att se till att frågan om inkludering blir central för våra framtida ekonomier och samhällen.

Simone Galimberti