Nya restriktioner möter delegater vid FN:s generalförsamling

New York, 210916 (IPS) – Nästa vecka anländer hundratals diplomater och delegater till New York för att delta vid öppnandet av FN:s generalförsamling. De kommer att omfattas av de nya restriktioner som införts i staden för att hejda den snabba spridningen av coronavirusets deltavariant.

I veckan skärptes coronarestriktionerna i New York, vilket bland annat innebär att ingen – inte ens diplomater – kommer att kunna besöka stadens restauranger eller många andra inomhusaktiviteter, om de inte kan uppvisa ett bevis för att de är vaccinerade.

Inne i FN-högkvarteret kommer de nästan tre tusen anställda att vara tvungna att bära munskydd överallt i huset och visa vaccinationsbevis för att kunna besöka cafeterian. Diplomater och besökande delegater uppges dock kunna röra sig mer fritt inne i högkvarteret.

I Genève, den stad där FN har störst verksamhet efter New York, är dock reglerna lika för alla, berättar Prisca Chaoui, som är ordförande för den lokala FN-personalens fackförbund, för IPS.

FN:s talesperson i New York, Stephane Dujarric, säger att medlemsländerna har uppmanats att begränsa antalet delegater som planerar att delta i den stora debattsalen i samband med att generalförsamlingen inleds på tisdag. Han påpekar också att vaccinationskrav gäller för all FN-personal som kommer att arbeta i byggnaden under veckan

För att besöka FN-högkvarterets restaurang måste alla kunna visa att de är vaccinerade, precis som överallt i New York.

På tisdagen meddelade samtidigt New Yorks borgmästare Mayor Bill di Blasio att staden kommer att erbjuda gratis covidtester och en vaccinationsmottagning vid FN-högkvarteret under den kommande veckan.

I ett pressmeddelande uttrycker samtidigt borgmästaren att han uppskattar att generalförsamlingens ordförande Abdulla Shahid meddelat att alla FN-delegater måste kunna uppvisa vaccinationsbevis för att komma in i den stora debattsalen.

Förra månaden skrev Antonio Guterres ett brev till personalen där generalsekreteraren meddelade att alla som arbetar vid högkvarteret ska rapportera om de blivit vaccinerade. All personal, vid sidan av personer som av medicinska skäl måste undantas, fick samtidigt beskedet att de måste vara fullvaccinerade senast den 19 september.

Debatten i årets generalförsamling, som är den 76:e i ordningen, pågår från och med tisdag och en vecka framåt. Mötet kommer i år att hållas både på plats och via länk.

Thalif Deen