Samväldet manar till kraftiga klimatåtgärder

London, 210915 (IPS) – Världens små önationer är särskilt sårbara för klimatförändringarnas effekter – men har samtidigt svårt att få tillgång till de resurser som krävs för att kunna bemöta hoten. Detta måste åtgärdas, enligt Samväldets generalsekreterare Patricia Scotland.

I november kommer världens ledare att samlas i Glasgow för FN:s stora klimatmöte. Detta fem år efter att Parisavtalet målsättningar om att hålla nere den globala uppvärmningen trädde i kraft. Mötet kommer efter coronakrisen, samtidigt som världshungern är på uppgång och FN:s klimatpanel varnar för en framtid där mänskliga aktiviteter kommer att orsaka fler värmeböljor, torkor och skogsbränder.

Förhoppningen är att mötet ska leda till att det internationella samfundet skärper sina målsättningar om att begränsa utsläppen av växthusgaser.

Av alla de länder som undertecknat Parisavtalet är 54 med i den mellanstatliga organisationen Samväldet, som består av många av de länder som en gång ingick i det brittiska imperiet.

Patricia Scotland är organisationens första kvinnliga generalsekreterare, och hon betonar att den senaste rapporten från FN:s klimatpanel IPCC är att betrakta som en tydlig varning till mänskligheten. Samtidigt menar hon att rapporten belyser problem som Samväldets medlemmar länge har varnat för – i synnerhet när det gäller hoten mot små och sårbara länder.

– Det finns inte längre någon ursäkt för inaktivitet, och vi har redan en ram för internationellt samarbete genom Parisavtalet. Genom återhämtningsarbetet efter pandemin har vi nu en möjlighet att slå in mot en ny typ av utveckling, säger Patricia Scotland till IPS.

Hon säger att Samväldet samarbetar med dess medlemmar för att de ska kunna utöka och genomföra sina nationella klimatplaner, genom att bistå med rådgivning från experter.

Patricia Scotland påpekar att en majoritet av Samväldets medlemmar är små nationer – och betonar att i synnerhet de små önationerna måste få tillgång till den finansiering som krävs för att hantera klimatförändringarnas konsekvenser.

– Detta är avgörande för våra små och sårbara medlemsstaters överlevnad. Samtidigt är det oroande och paradoxalt att de länder som är mest sårbara för klimatförändringarna ofta har allra svårast att få tillgång till klimatfinansiering, säger hon.

Orsaken är enligt Patricia Scotland främst att dessa små nationer inte har den kapacitet som krävs för att kunna säkra finansieringen. Hon menar att de komplexa krav och kriterier som ställs upp av internationella klimatfonder utgör ett hinder.

– Konsekvenser blir att många länder kan spendera månader och till och med år med  processen att säkra finansiering, vilket försenar klimatåtgärderna samtidigt som effekterna pågår.

Av det skälet har Samväldet lanserat en satsning som ska hjälpa organisationens medlemmar med ansökningsprocesserna.

Alison Kentish