Latinamerikas centralbanker uppmanas ställa hårdare klimatkrav

Mexico City, 210914 (IPS) – Latinamerikas centralbanker uppmanas att införa hårdare regler för att hindra finansieringen av verksamheter som är skadliga för klimatet. Kritiker menar att de inflytelserika centralbankerna tydligare måste engagera sig i kampen mot klimatkrisen.

Ilan Zugman är Latinamerika-chef för den internationella organisationen 350.org, som arbetar för en energiomställning användningen av fossila bränslen fasas ut. Han säger till IPS att regionens centralbanker har makten att förmå finansiella institutioner att inte bidra med resurser som förstör miljön.

– De kan meddela bankerna att de inte får ge lån till företag som förvärrar klimatkrisen. Centralbankerna skulle kunna inta en mycket hårdare hållning, säger Ilan Zugman.

Enligt honom har intresset från regionens centralbanker hittills varit alldeles för svalt.

– De ligger efter och än så länge handlar det mer om ord än om verkliga åtgärder.

Klimatkrisen för med sig stora utmaningar för hela finansmarknaden, samtidigt som Latinamerika är en region som är sårbar för klimatförändringarnas effekter i form av fler och intensivare stormar, översvämningar, torkor och stigande havsnivåer. Forskare varnar dessutom för att de framtida kostnaderna för uteblivna åtgärder skulle bli extremt höga.

Än så länge har endast Brasiliens centralbank, BCB, genomfört vissa åtgärder. Detta genom införande av regler för riskbedömningar och socioekonomiskt ansvar. Ingen av Latinamerikas centralbanker har dock offentliggjort några uppgifter om deras sårbarhet för klimatkrisens konsekvenser.

I maj förra året publicerade Mexikos centralbank en undersökning som visade att landets banker var medvetna om klimatfrågan, och att vissa åtgärder hade genomförts. Men varken centralbanken eller den privata banksektorn har lämnat några besked om hur de förhåller sig till farorna med klimatförändringarna.

Samtidigt har banker och andra finansiella institutioner fortsatt att finansiera fossilindustrin, i synnerhet genom utvinningen av naturgas.

Ilan Zugman menar att det som nu krävs är att centralbankerna inför ett antal regler som exkluderar finansieringen av satsningar på fossila bränslen. Han betonar att företagen inte är intresserade av att överge sina industrier och utövar starka påtryckningar på politiker och banker.

– Vi måste därför tydligare visa vad klimatriskerna innebär – och vilka förluster regeringar och centralbanker riskerar att drabbas av om vi inte lyckas motverka klimatkrisen, säger han.

Han påpekar samtidigt att internationella aktörer som Internationella valutafonden, Världsbanken och Interamerikanska utvecklingsbanken tydligare har infört klimatrisker som en del av sina kreditvärderingar.

Samtidigt menar kritiker att det behövs konkreta åtgärder som leder till ett slut på finansieringen av verksamheter som driver på den klimatkris som redan nu har så stora konsekvenser i Latinamerika. Ilan Zugman säger att regionens centralbanker därför måste genomföra tydliga åtgärder gentemot finansbranschen.

Emilio Godoy