Konflikten i Gaza – en högst ojämn kamp

New York, 210518 (IPS) – De flesta inbördeskrig och militära konflikter som pågår i det politiskt instabila Mellanöstern utspelas mellan parter med ojämna styrkeförhållanden. Ännu tydligare är detta i de pågående striderna mellan Israel och Hamas.

Konflikten utspelas till stora delar mellan avancerade, moderna USA-tillverkade stridsflygplan och lokalt tillverkade raketer och granater.

Israels totalt överlägsna eldkraft består vid sidan av F-15- och F-16-plan även av USA-tillverkade Apache-helikoptrar, stridsvagnar, bepansrade fordon och tungt artilleri. Landets militära styrka hänger till stora delar samman med det starka stöd man sedan länge haft av amerikanska administrationer och politiker.

Än så länge finns det inget som tyder på att striderna ska avta. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har sagt att landet är ”berett att göra vad som krävs” för att återupprätta ordningen.

Enligt en artikel i New York Times uppskattar den israeliska underrättelsetjänsten att militanta palestinska grupper, däribland Hamas och Islamiska jihad, har tillgång till närmare 30 000 raketer och granater som ska vara gömda i Gaza. De flesta ska vara tillverkade lokalt med teknisk hjälp från Iran.

Pieter Wezeman, senior forskare vid Stockholms fredsforskningsinstitut, Sipri, säger till IPS att USA har varit den överlägset viktigaste vapenexportören till Israel ända sedan 1970-talet. Han påpekar att USA på senare år har försett Israel med de allra modernaste stridsflygplanen, fjärrstyrda bomber och bepansrade fordon. Dessa inköp har finansierats med de mångmiljardbelopp i militärt stöd som USA årligen förser Israel med.

Vid sidan av detta finansierar även USA Israels missilförsvar, som kommit till stor användning de senaste dagarna. USA bidrar även med en lång rad annat krigsmaterial – allt från lastbilar till gevär och reservdelar.

På söndagen betonade FN:s generalsekreterare Antonio Guterres inför säkerhetsrådet att de pågående striderna omedelbart måste få ett slut. Han påpekade samtidigt att FN aktivt arbetar med båda sidor för att få till stånd ett omedelbart eldupphör.

Vid sidan av USA tillhör även Tyskland och Italien de länder som förser Israel med vapen, enligt Pieter Wezeman.

Thalif Deen