USA-veton blockerar FN:s säkerhetsråd

New York, 210517 (IPS) – FN:s generalsekreterare António  Guterres uppmanar till ett omedelbart slut på våldet i Israel och Gaza. I världsorganisationens mäktigaste politiska organ, säkerhetsrådet, har dock läget sedan länge varit låst när det gäller konflikten. En starkt bidragande orsak är de återkommande veton som utfärdas av USA.

Flera amerikanska administrationer i rad har utnyttjat sin vetorätt i säkerhetsrådet för att stoppa fördömandet av israeliskt övervåld. Detta för att USA skyddar det land som också mottagit många miljarder dollar i ekonomiskt och militärt stöd.

Stephen Zunes, professor vid fakulteten för Mellanösternstudier vid universitetet i San Francisco, säger till IPS att USA har lagt sitt veto mot Israel-kritiska resolutioner vid inte mindre än 45 tillfällen.

– Och dämed har säkerhetsrådet i praktiken blivit maktlöst, säger Stephen Zunes, som länge har granskat det politiska spelet inom FN.

Enligt honom har inte någon annan FN-stat blivit beskyddad ”ens i närheten” lika många gånger.

Stephen Zunes menar att det heller inte är särskilt troligt att president Joe Bidens administration kommer att godkänna någon resolution som kritiserar de israeliska attackerna i östra Jerusalem eller Gaza. Detta även om en sådan resolution också skulle kritisera agerandet från palestinsk sida. Enligt Stephen Zunes anser Washington att alla militära insatser från Israel bör betraktas som ”självförsvar”.

Simon Adams, ordförande för människorättsorganisationen Global Centre for the Responsibility to Protect, säger att USA:s utnyttande av vetorätten för att skydda Israel har gjort säkerhetsrådet maktlöst – och att det nu är hög tid för en förändring.

– Den nya Biden-administrationen måste tydligt visa att USA inte längre är berett att erbjuda diplomatiska ursäkter för israeliska brott mot internationella lagar, kollektiva bestraffningar av civila eller apartheid-liknande politik. Annars kommer säkerhetsrådet att stå vid sidan om medan både israeliska och palestinska civila dödas i ytterligare ett meningslöst krig, säger han till IPS.

*IPS mångåriga FN-korrespondent Thalif Deen är författare till en ny bok som innehåller mängder av politiska anekdoter om livet i FN-högkvarteret. Boken heter “No Comment – and Don’t Quote Me on That”, mer info finns här.

Thalif Deen