“Nya insatser krävs i kampen mot malaria”

Genève, 210427 (IPS) – I söndags inföll Internationella malariadagen. Men de framgångar som uppnåtts i kampen mot sjukdomen på senare år riskerar nu att gå förlorade i spåren av coronapandemin. Det skriver Hervé Verhoosel vid den globala hälsoorganisationen Unitaid i denna kommentar.

Malaria fortsätter utgöra en förbisedd epidemi – trots att 229 miljoner sjukdomsfall och 409 000 dödsfall rapporterades under 2019.

Under det gångna året har världens sjukvårdssystem varit satta under hårt tryck och världens länder har tvingats ta resurser från arbetet mot malaria för att hantera covid-19.

När vi nu går in på pandemins andra år kan vi inte tillåta att den globala kampen mot coronaviruset sker på bekostnad av arbetet mot malarian – en sjukdom som går att förebygga och behandla.

Malaria går att motverka – och det är dessutom av stor vikt att detta görs för att kunna bekämpa andra existerande och framtida sjukdomar.

Det är avgörande att det internationella samfundet inte glömmer bort att det är ett uppnåeligt mål att eliminera malaria – och fler länder än någon gång tidigare har lyckats med just detta, eller är på väg ditåt.

År 2017 listade Världshälsoorganisationen, WHO, 21 länder i världen där det var möjligt att få bort malarian inom några år. Dessa länder, som ligger på olika kontinenter, har alla samma målsättning – att inga fler fall av malaria ska rapporteras.

Förra året lyckades flera länder att uppnå detta mål, medan andra kunde rapportera om stora framsteg.

Att bekämpa malarian utgör en viktig del av arbetet för att uppnå de hållbara globala utvecklingsmålen – och hänger nära samman med kampen mot fattigdom och ojämlikhet samt för en förbättrad hälsa och ökat välmående. Så länge sjukdomen grasserar kommer malarian att ha förödande konsekvenser för världens mest sårbara befolkningar.

Malaria sprids av myggor och är en mycket utbredd sjukdom i tropiska delar av världen. De flesta dödsfallen inträffar bland barn i afrikanska länder. WHO rekommenderar att alla som löper risk att drabbas av sjukdomen skyddas med hjälp av impregnerade myggnät och besprutning mot malariamyggor inomhus.

För att nå framgångar mot en ökad resistens mot besprutningsmedel krävs det dock nya metoder, och för detta krävs det betydande investeringar i forskning.

De investeringar som hittills har gjorts har fått enormt genomslag. Under 2018 räddades 600 000 liv och nästan 100 miljoner färre fall av malaria dokumenterades, jämfört med de siffror som rapporterades 18 år tidigare.

Men mer krävs. Forskare vid Wellcome Trust har beräknat att om världen lyckades eliminera malaria i Asien och Stillahavsområdet fram till 2030 så skulle 400 000 människoliv kunna räddas – och att varje satsad krona för att uppnå detta skulle återbetalas sex gånger om.

Tillsammans med våra partners har Unitaid gett stöd till utvecklingen av nya typer av myggnät. Målet med dessa är att öka konkurrensen bland tillverkarna av dessa nät, för att på så sätt kunna pressa ned priserna och öka tillgängligheten av myggnät.

Det internationella samfundet måste nu återupprepa sina löften om att bekämpa malarian – genom att öka investeringarna i arbetet för att förebygga, begränsa och på sikt eliminera sjukdomen. Covid-19-pandemin har avslöjat de svagheter som finns i många av världens sjukvårdssystem – och nu är tiden inne att öka insatserna för att bekämpa denna sjukdom, som kan förhindras.

*Hervé Verhoosel är talesperson för Unitaid, ett globalt organ som arbetar för utvecklingen av nya metoder för att kunna förebygga, diagnosticera och behandla sjukdomar i världens låg- och medelinkomstländer.