Libanon: Lång väg kvar till jämställdhet i politiken

Beirut, 210318 (IPS) – Kvinnors representation inom den libanesiska politiken har förbättrats på senare år – och det sitter rekordmånga kvinnliga ministrar i den nuvarande regeringen. Samtidigt utsätts kvinnor som engagerar sig politiskt fortfarande för både fördomar och hot.

I samband med parlamentsvalet i Libanon 2018 hade antalet kvinnliga kandidater ökat kraftigt jämfört med nio år tidigare, har en studie från FN visat. Och i den nya regering som bildades av premiärminister Hassan Diab i början av förra året, efter de omfattande politiska protesterna i landet, ingick sex kvinnliga ministrar – det högsta antalet hittills.

Vägen mot jämställdhet är dock fortfarande lång, och det politiska landskapet domineras fortfarande av män. I den senaste upplagan av World Economic Forums årliga index över jämställdheten i världen hamnade Libanon på plats 145 i en jämförelse av 153 länder.

Kvinnorättsaktivisten Victoria El-Khoury Zwein säger till IPS att de kvinnor som engagerar sig inom politiken möter många hinder. Hon är själv politiskt engagerad och har i samband med det drabbats av många fördomar. Enligt henne är det också vanligt att kvinnliga politiker blir hotade.

– De utsätts för nedsättande kommentarer på sociala medier och får ofta hot om våldtäkter och andra övergrepp, i synnerhet när de ger uttryck för kontroversiella ståndpunkter, säger Victoria El-Khoury Zwein.

Hon menar att kvinnor dessutom ofta drabbas av personliga påhopp som riskerar att avsluta deras karriärer, på ett helt annat sätt än deras manliga kollegor.

Victoria El-Khoury Zwein menar att landets medier ofta förstärker könsfördomarna, bland annat genom att de ställer helt andra frågor till kvinnliga politiker – exempelvis genom att fråga om hur deras män ställer sig till kvinnornas politiska engagemang.

Maria Aoun