Kvinnor saknas på de allra högsta positionerna – även inom FN

New York, 210315 (IPS) – FN:s generalsekreterare betonar att utvecklingen mot en jämn könsfördelning på världens högsta politiska befattningar går för långsamt. Antonio Guterres arbetar för att stärka jämställdheten inom FN, men han företräder också en organisation som aldrig har haft en kvinnlig högsta chef.

Om inga förändringar sker kommer det att dröja ytterligare 130 år innan lika många kvinnor som män innehar de högsta politiska befattningarna i världens länder. Det skriver Antonio Guterres i en ny rapport inför FN:s årliga kvinnokommission, som denna vecka inleder en två veckor lång session.

Samtidigt har FN aldrig haft en kvinnlig generalsekreterare, och världsorganisationen har under sin 76 år långa historia bara valt fram kvinnor som ordförande för generalförsamlingen vid fyra tillfällen.

Enligt en tidigare resolution ska hela FN-systemet kännetecknas av jämställdhet och en jämn könsrepresentation. Dit har man dock ännu inte nått. I ett tal i samband med årets internationella kvinnodag betonade dock Antonio Guterres att stora framsteg har uppnåtts.

– Överlag är utvecklingen mot jämställdhet positiv inom FN. Två årtionden efter generalförsamlingens första deadline har vi äntligen börjat nå framgångar inom hela FN-systemet. Och vi uppnådde målet om en helt jämn könsfördelning bland de högsta cheferna två år innan den målsättning som jag hade satt upp, sade Antonio Guterres.

Inom FN-sekretariatet har andelen kvinnor på de högre positionerna årligen ökat. Det visar enligt Antonio Guterres att den nuvarande strategin fungerar.

Bland FN-personalen som arbetar ute i fält dominerar dock fortfarande männen. Enligt generalsekreteraren arbetar dock organisationen med att hitta nya kvinnliga kandidater som kan ersätta många av dem som kommer att gå i pension inom de kommande åren.

Samtidigt påpekade generalsekreteraren att jämställdhet är en fråga om makt, som även påverkar världsorganisationen.

– Vi lever i en mansdominerad värld, med en kultur och maktstruktur som domineras av män. Detta har oundvikligen även påverkat FN:s institutionella kultur, och diplomatin överlag, sade Antonio Guterres.

Frågan är om den kulturen även kommer att fortsätta påverka vem som har möjlighet att bli en framtida generalsekreterare.

Ian Richards, tidigare ordförande för de FN-anställdas fackförbund, säger till IPS att det bland personalen har förekommit blandade reaktioner på generalsekreterarens jämställdhetsarbete.

– I år har dock många anställda frågat oss om generalsekreteraren planerar att tillämpa strategin när det gäller hans egen position, som fram tills nu endast har innehafts av män, säger han.

Barbara Adams, styrelseordförande för den granskande organisationen Global Policy Forum, säger att det är positivt att Antonio Guterres inte bara sätter likhetstecken mellan en jämn könsfördelning och jämställdhet.

– Arbetet mot alla former av strukturell eller institutionell diskriminering kräver mer omfattande åtgärder än individuella utnämningar, betonar hon.

Thalif Deen